Bugetul UE pentru perioada 2021-2027: Comisia salută aprobarea de către Parlament a InvestEU

invest_eu_square.jpg

Comisia Europeană salută votul de saptamana trecuta al Parlamentului European în ceea ce privește InvestEU, programul care are ca scop stimularea investițiilor în Europa în cadrul următorului buget pe termen lung al UE. Acest vot reprezintă un pas către crearea InvestEU.

InvestEU va face ca finanțările UE pentru proiectele de investiții să fie mai ușor de accesat și mai eficiente. Pornind de la succesul planului Juncker, el va reuni într-un cadru unic și sub un singur nume Fondul european pentru investiții strategice și alte 13 instrumente financiare ale UE care sprijină în prezent investițiile în UE.

Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: “Planul de investiții a relansat Europa și contribuie la realizarea priorității numărul unu a Comisiei, și anume: crearea de locuri de muncă și creștere economică. Dar putem face mai mult și acesta este rolul InvestEU. Prin utilizarea inteligentă a bugetului UE, InvestEU va menține atractivitatea Europei pentru investitorii din întreaga lume. În următorul deceniu, programul va debloca cel puțin 650 de miliarde EUR pentru ca Europa să investească în viitorul său, în economia sa și în cetățenii săi.”

Vicepreședintele Jyrki Katainen, comisarul pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: „Suntem pe cale să creăm următoarea generație de sprijin pentru investiții în UE. În curând, întreprinderile și antreprenorii vor avea acces mai ușor la finanțare din partea UE pentru a-și transforma ideile în proiecte concrete. InvestEU va contribui la menținerea poziției de lider a UE în ceea ce privește inovarea și politicile climatice, creând în același timp locuri de muncă și asigurând un model de creștere durabilă din punct de vedere social, ecologic și economic.”

InvestEU va continua abordarea inovatoare privind investițiile din cadrul planului Juncker, prin utilizarea unor resurse publice limitate, cu garanții din bugetul UE pentru mobilizarea de fonduri publice și private substanțiale. Garanția de 38 de miliarde EUR va viza investiții în patru domenii principale: infrastructura durabilă, cercetare, inovare și digitalizare, întreprinderile mici și mijlocii și investițiile sociale și competențele. Programul ar trebui să atragă investiții suplimentare de cel puțin 650 de miliarde EUR în Europa.

În mod similar cu planul Juncker, fondul InvestEU va fi însoțit de Platforma de consiliere InvestEU – sprijin adaptat promotorilor de proiecte – și de portalul InvestEU – o rezervă de proiecte mature ușor accesibilă, destinată potențialilor investitori. De asemenea, ca și în Planul Juncker, InvestEU va face parte din ansamblul de politici economice al Comisiei privind investițiile, reformele structurale și responsabilitatea bugetară, pentru a se asigura că Europa rămâne un loc atractiv pentru stabilirea și dezvoltarea companiilor.

InvestEU este un parteneriat cu Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) – Banca UE – dar va fi deschis și altor parteneri de implementare. Aspectele bugetare ale InvestEU sunt condiționate încă de acordul global privind următorul buget pe termen lung al UE, propus de Comisie în mai 2018.

Ultimele cifre furnizate de Banca Europeană de Investiții – partenerul strategic al Comisiei în cadrul planului Juncker – arată că, până în aprilie 2019, Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) a mobilizat investiții în valoare de aproape 393 de miliarde EUR. Operațiunile aprobate până în prezent în cadrul FEIS reprezintă un volum total de finanțare de 72,8 miliarde EUR la nivelul celor 28 de state membre. BEI a aprobat 524 de proiecte de infrastructură sprijinite de FEIS, în valoare de 53,8 miliarde EUR, în timp ce Fondul european de investiții a aprobat 554 de acorduri de finanțare pentru IMM-uri, în valoare de 19 miliarde EUR, de care ar trebui să beneficieze 945 000 de întreprinderi.

Sursa: europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.