Bugetul UE, ultima propunere: Alocarea de fonduri creste, dar Romania e sanctionata

ompuy1.jpg

Noua propunere de buget discutata la Consiliul European de la Bruxelles prevede o suplimentare a fondurilor pentru Politica Agricola Comuna si pentru cea de coeziune, o veste buna pentru Bucuresti. Romania este sanctionata insa pentru ca nu a reusit sa atraga destule fonduri de la aderare si pana acum. Germania este cea care a insistat pentru sanctiune, subliniaza RFI Romania. Negocierile nu s-au finalizat.

Sefii de stat si de guvern din UE au decis in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei orei locale 00.30, sa suspende lucrarile pana vineri la ora 12.00 pentru a avea timp sa examineze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse europene, Van Rompuy isi mentine propunerea de buget de 973 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Noua propunere de buget prevede insa o suplimentare de 7,7 miliarde de euro pentru Politica Agricola Comuna si una de 11 miliarde de euro pentru politica de coeziune. Taierile de fonduri vor fi operate la alte politici.

Potrivit France Presse, ar urma sa se reduca 13 miliarde de euro in total din bugetul pentru crestere si marile infrastructuri si cinci miliarde de euro din bugetul prevazut pentru actiunile externe pentru a atenua loviturile date politicii de coeziune si PAC.

Romania isi doreste eliminarea din propunerea lui Van Rompuy a faimosului articol 45, care leaga capacitatea de absorbtie a Romaniei de limitarea cresterii fondurilor pentru coeziune la 15%. Acest articol este discriminatoriu, spune Romania, intrucat ea este singura vizata.

Ultimele elemente arata ca Germania, autoarea articolului 45 a insistat pentru mentonerea lui, anunta RFI Romania.

Propunerea initiala a lui Van Rompuy facea ca PAC sa piarda 25,5 miliarde de euro, dintre care 13,2 din anvelopa destinata platilor directe si interventiilor pe piete. In acelasi timp, fondurile de coeziune erau reduse cu 29 de miliarde de euro.

In schimb, Herman Van Rompuy nu s-ar fi atins de anvelopa destinata cheltuielilor pentru functionarea institutiilor europene, printre care si cheltuielile salariale.

Sursa: Banknews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top