Campanie de informare privind primirea cererilor de sprijin pe suprafaţă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) deschide, astăzi, 1 februarie 2012, Campania de informare privind primirea cererilor de sprijin pe suprafaţă, având sloganul: “Lucrezi pământul, depui cerere, primeşti fonduri europene şi naţionale! APIA te aşteaptă”.
Obiectivul general al campaniei îl reprezintă informarea fermierilor cu privire la fondurile europene şi naţionale destinate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2012, precum şi la modalitatea de accesare a acestora.
Se pune accent în continuare pe informarea eficientă a fermierilor cu privire la aplicaţia de identificare online a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii, prin conexiune la internet îşi pot vizualiza propriile parcele digitizate în campania anterioară şi îşi pot digitiza şi alte parcele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA.
Buna informare a fermierilor reprezintă una din primele şi cele mai importante condiţii pentru derularea la timp şi corectă a întregului proces de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din România.
Pe durata Campaniei, centrele judeţene şi locale ale Agenţiei vor organiza sesiuni de informare şi instruire a fermierilor, şi deopotrivă a administraţiei agricole din primării, cu privire la perioada de depunere a cererilor de sprijn pentru plăţi pe suprafaţă în anul 2012, modalitatea de completare a acestora, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum şi la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă. În cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atenţie deosebită procedurii de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă şi identificare, respectiv schiţarea online a parcelelor agricole. De aceste instruiri vor beneficia atât fermierii cât şi administraţia agricolă din primării, respectiv personalul din bibliotecile judeţene şi comunale cuprinse în programul Biblionet.

Informaţii suplimentare:

Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2012 se va derula în perioada 1martie – 15 mai 2012, respectiv 11 iunie, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Măsurile de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2012 sunt:
1.    Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS);
2.     Plăţi naţionale directe complementare (PNDC):
–    PNDC 1 – culturi în teren arabil;
–    PNDC 2 – in pentru fibră;
–    PNDC 3 – cânepă pentru fibră;
–    PNDC 4 – tutun;
–    PNDC 5 – hamei;
–    PNDC 6 – sfeclă de zahăr.
3.     Schema separată pentru zahăr;
4.    Plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală:
–    Măsura 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate;
–    Măsura 212 – Plăţi compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural;
–    Măsura 214 – Plăţi de Agro-mediu (Pachetul 1 (P1) – pajişti cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2 (P2)  – practici agricole tradiţionale, Pachetul 3 (P3)  – pajişti importante pentru păsări, Pachetul 4 (P4) – culturi verzi, Pachet 5 (P5) – agricultură ecologică, Pachet 6 (P6) –pajişti importante pentru fluturi, Pachet 7 (P7) – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu).

5 thoughts on “Campanie de informare privind primirea cererilor de sprijin pe suprafaţă”

 1. cornea tatiana spune:

  Buna ziua.
  Va rog sa ma lamuriti ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a accesa urmatoarea masura si unde pot depune cerere pentru masura 214 pachetul P 6 – pajisti pt. fluturi si P 5 agricultura eco.
  Locuiesc in comuna Ghelari jud. Hd. zona de munte defavorizata si detin 1,2 ha teren din care 0,1 arabil-gradina casei, restul este faneata si pasune.
  Va rog sa ma mai informati ce alte fonduri mai pot accesa. Doresc sa infiintez o mica cultura de ciuperci ( cca 40 mp )si am spatiu pretabil si pentru o sera de cca.100 mp.Precizez ca eu urmeaza sa ma ocup de proiect, sunt inginer agronom si dar lucrez acum in administratia locala.
  Va multumesc si felicitari pentru aceasta initiativa de informare.
  Cu respect Tatiana Cornea

  1. apia spune:

   Bună ziua,
   Pentru detalii referitoare la nelămurirea dumneavoastră privind măsura 214 vă rugăm să contactați Centrul Local APIA de care aparțineți, colegii noștri de acolo fiind cei mai în măsură să vă răspundă (datele de contact ale APIA pentru județul HD le găsiți la adresa http://www.apia.org.ro/centre/hunedoara.htm). Referitor la cultura de ciuperci, trebuie să luați legătura cu colegii de la APDRP (http://www.apdrp.ro/), instituția care se ocupă de finanțarea proiectelor din agricultură.

 2. toma georgiana spune:

  vrea sa siu cum aplic asta contactatima va rog

 3. toma georgiana spune:

  buna sunt georgiana pot sa aplic asta si pentru doar 7 ha de pamant arabil?va rog zicetimi.e interesant dar nu prea stiu cum sal aplic cum sal realizez

  1. apia spune:

   Puteți primi plăți pe suprafață pentru cele 7 ha pe care le dețineți. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să luați legătura cu Centrul Local de care aparțineți (unde este situat terenul). Datele de contact pentru toate Centrele Județene și Centrele Locale APIA le găsiți pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.