Castelul Corvinilor va fi restaurat prin fonduri europene

castelul-corvinilor-hunedoara.jpg

Aproape 22 de milioane de lei din fonduri europene au fost alocati pentru restaurarea Castelului Corvinilor. Contractul de finantare „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara, Județul Hunedoara” a fost semnat ieri, 3 mai, de catre doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene.

Proiectul va fi realizat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural si are o durata de implementare de 62 de luni.

Dupa restaurare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu 86.896 de turisti (de la 260.766 de vizitatori pe an inainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 347.662 de vizitatori dupa intervenția asupra obiectivului de patrimoniu).
Valoarea totala a proiectului este de 21.884.908,73 de lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR este de 21.447.210,55 de lei (4.841.356,79 de euro), reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului.

„Contractul semnat astazi dovedeste inca o data cat de important este sa atragem fondurile europene pe care le avem la dispozitie. Castelul Hunedoarei (numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor) este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, si, prin lucrarile de consolidare care vor fi facute in cadrul acestui proiect, ne dorim sa-l valorificam la standarde europene”, a mentionat doamna Sevil Shhaideh, subliniind ca Romania isi propune ca totalul sumelor rambursate de la Comisia Europeana, la finalul anului, sa fie de 5,2 miliarde de euro.

Sursa: mdrap.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.