Ce afaceri se pot deschide cu fonduri nerambursabile in 2016

bani_tunel.jpg

fonduri europene125 de milioane de lei (28 milioane euro) au fost puse la bataie de catre statul roman pentru intreprinzatorii aflati la inceput de drum. Fondurile sunt nerambursabile si pot fi accesate cu ajutorul a patru programe puse la punct de catre Ministerul Economiei. Aproximativ 750 de intreprinzatori vor putea beneficia de proiect.

Programul national multianual de microindustrializare
Acest program este si cel mai bine finantat dintre cele trei (60,89 milioane de lei) si are ca scop infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii in sectoarele prioritare. Prin program se finanteaza implementarea planurilor de afaceri, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute, acordandu-se o alocatie financiara nerambursabila de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 250.000 lei/beneficiar. Contributia proprie este de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
•    Care este numarul de intreprinzatori care pot accesa programul?
244
•    Care este vechimea minima pe care firma trebuie s-o aiba de la inregistrare?
Firmele trebuie sa aiba cel mult 5 ani de la inregistrarea la Registrul Comertului la data deschiderii aplicatiei electronice de inscriere a planului de afaceri, sa nu fie datori la bugetul general consolidat si la bugetele locale, sa reinvesteasca anual minim 30% din profit pe o perioada de 3 ani incepand cu anul urmator primirii alocatiei financiare nerambursabile.
•    Care este numarul minim de angajati pe care firma trebuie sa-l aiba pentru a deveni eligibila?
Firmele trebuie sa angajeze pana la depunerea decontului minim 2 salariati pe perioada nedeterminata si program normal de 8 ore pe zi si sa mentina numarul de salariati pe perioada nedeterminata existenti la momentul inscrierii cumulat cu locurile de munca nou create in cadrul programului, pe o perioada de 3 ani incepand cu anul urmator primirii alocatiei financiare nerambursabile.
•    In ce domenii de activitate trebuie sa activeze firma pentru a putea accesa fondurile?
Sunt eligibile in cadrul programului, printre altele, firmele care desfasoara activitati in industria alimentara,  fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite.

Programul national pentru sustinerea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural
Al doilea program pus la punct de Ministerul economiei vizeaza ajutorarea companiilor aflate la inceput de drum din mediul rural si pune la bataie 25,9 milioane de lei pentru finantarea si implementarea planurilor de afaceri, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute, printr-o alocatie financiara nerambursabila de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/beneficiar.
•    Care este numarul de intreprinzatori care pot accesa programul?
207
•    Care este vechimea minima pe care firma trebuie s-o aiba la inregistrare?
Acestea trebuie sa aiba capital privat, sediul si punctul de lucru in mediul rural, cel mult 5 ani vechime, sa nu fie datoare la bugetul de stat sau cel local, sa reinvesteasca anual minim 30% din profit pe o perioada de 3 ani incepand cu anul urmator dupa primirea alocatiei financiare nerambursabile.
•    Care este numarul minim de angajati pe care firma trebuie sa-l aiba pentru a deveni eligibila?
Intreprinderea trebuie sa angajeaze pana la depunerea decontului minim 1 salariat.
•    In ce domenii de activitate trebuie sa activeze firma pentru a putea accesa fondurile?
Pot beneficia orice intreprinderi mici si mijloci, microintreprinderi care activeaza in orice domeniu, firme infiinatate de debutantii in afaceri, persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.

Programul de dezvoltare si moernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata
Firmele mici  si mijlocii care vor accesa acest program, au la dispozitie in 2016 un buget de 21 milioane de lei. Prin program, beneficiarii eligibili primesc o finantare nerambursabila de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei pentru fiecare beneficiar.
•    Care este numarul de intreprinzatori care pot accesa programul?
156
•    Care este vechimea minima si cifra de afaceri pe care firma trebuie s-o aiba la inregistrare?
Pentru a beneficia de finantare nerambursabila prin acest program, firmele trebuie sa aiba 2 ani vechime, o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro, echivalent in lei, sau sa detina  active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane de euro la finele anului fiscal anterior (prin active totale se intelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans).
•    Care este numarul minim de angajati pe care firma trebuie sa-l aiba pentru a deveni eligibila?
Firma trebuie sa aiba un numar mediu anual de salariati mai mic de 250, in anul fiscal anterior.

Programul START care ajuta tinerii la infiintarea propriei firme
Tinerii care vor sa-si infiinteze o firma au la dispozitie in acest an un buget de 17 milioane de lei, prin programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START. Alocatia financiara nerambursabila maxima alocata unui beneficiar este de 120.000 de lei (maxim 90% din valoarea cheltuielilor nerambursabile).
•    Care este numarul de intreprinzatori care pot accesa programul?
141

Sursa:profit.ro

37 thoughts on “Ce afaceri se pot deschide cu fonduri nerambursabile in 2016”

 1. Cum pot optine fonduri europene nerambulsabie pentru infintarea unei livezi

 2. claudiu nicolae spune:

  pot optine fonduri europene nerambulsabile pentru plantarea unei livezi de cirese

 3. claudiu nicolae spune:

  buna seara pot optine fonduri europene nerambulsabile entru infiintarea unei livezi di ciresi .si ce conditii imi trebuie sa indeplinesc pentru obtinerea fondului si as dori si un formular va multumesc.

 4. claudiu nicolae spune:

  pot loa fonduri eurpene puntru infiintarea unei livezi de ciresi

 5. Vali spune:

  Buna ziua! Am deschis un SRL-D in 2016 constructii si prelucrarea lemnului , investitia cu care am inceput e de 90000 euro .As putea accesa fonduri pentru achizitionarea de utilaje si inbunatatiri ?

  1. Florin spune:

   Cati bani scoti aproximativ profit?

 6. ionut spune:

  buna ziua as vrea sa deschid o fabrica de confecrii pentru copii ce criterii treb indeplinite si ce fonduri ar exista , multumesc mult!!

 7. 7 spune:

  Buna ziua! As vrea sa deschid o afacere cu mancare(meniu zilei) dar mica de 30 mp as putea lua fonduri europene nerambusanbile?
  Multumesc

 8. Alina spune:

  Am teren primesc fonduri europene nerambursabil ptr a construi pe el o cladire ptr birouri

 9. Nina spune:

  vreau sa stiu daca pot accesa fonduri europene avind diploma de formator ….dechid cursuri de lunga durata(croitorie de dama la comanda)sunt anteprenor si pt fonduri ce imi trebuie pfa ,Intrepridere Individuala ,SRL?

 10. Mihaela spune:

  Buna ziua! As vrea sa deschid o afacere cu mancare dar mica de 30 mp as putea lua fonduri europene nerambusanbile?? Am 25 de ani
  Multumesc

 11. claudiu nicolae spune:

  pot otine fonduri eurpene pentru o livada de piersici

 12. sas elena spune:

  pentru ce axe, pt. ce fonduri nerambursabile se pot depune documentatii de finantare in 2016 si inceputul lui 2017 ?
  pana la ce suma si ce cota de aport capital propriu se cer?

  va multumesc,

 13. cristian spune:

  salut cine pota sa-mi zica cum si unde se poate depune dosarul pt fonduri europene….

 14. Orsi spune:

  Buna ziua as dori sa întreb dacă se pot obține fonduri nerambursabile pentru deschiderea unei patiserii cu produse naturale si tradiționale in mediul rural!

 15. raul spune:

  Buna ziua , pot obtine fonduri europene nerambursabile pentru pensiune, sau pentru ferma de vaci ? si daca va rog sa imi scrieti si cateva tipuri de proiecte, adica ce firme mai pot face pe fonduri europene.. Astept un raspuns , va multumesc

 16. Alexandra spune:

  Buna ziua se pot obtine fonduri pentru deschiderea unui second hand undeva la tara ?

 17. petcu adriana spune:

  Pot accesa fonduri ptr dotarea si modernizarea unei firme de servicii funerare cu aparatura specifica si masini de transport funerar ?
  Rog raspuns.

 18. florin spune:

  fonduri nerambursabile alimentare si distributie gaze natural zona rurala

 19. Irina Popescu spune:

  Se pot accesa fonduri europene pt. dotarea/ echiparea unui atelier de bijuterii ?

  Multumesc.

 20. nugandesti?dece? spune:

  ce doriti VOI* ? polemica ,razbunare,atragere in dezbateri non-sens,generalizare(gen “romanii sunt hoti”),egoism ,ipocrizie,proliferarea prostiei.etc?
  NOI ,cei care am facut ,stim cum e sa faci .
  VOI sunteti cei care vorbesc si vorbesc si vorbesc la infinit mult si prost fara sa faca nimic si care aveti impresia ca NOI va bagam in seama

  1. Ibag Niram spune:

   ce anume ai fumat si ce legatura are postarea ta cu articolul?

 21. Vintila mihaela spune:

  Știe cineva dacă se pot obține fonduri nerambursabile pt o plantație de duzi ….cu o crescătorie de viermi de mătase alături ?

 22. Copilu' spune:

  Ai dreptate, n-om fi noi o societate cu cei mai educați indivizi (deși aproape toti avem studii superioare) , n-om avea noi cel mai bun sistem medical si cei mai dedicați conducători , dar trebuie sa tragem pentru noi. Ideea care încearcă si astazi sa ne-o bage in cap cei care au gustat din vechiul regim e doar rezultatul eșecului unora dintre ei care dintr-un motiv sau altul nu au reușit sa ‘răzbească’ si cărora li se părea atât de mare favor sa aiba o locuința asigurata si un loc de munca , dar cu o politica ce indobitocea societatea , creând sisteme de trai fara ca individului sa i se ceara vre-o părere si tot odată lipsit de dreptul de a se opune.
  Treziți-va oameni buni, puneți mana si munciți , nu așteptați nimic de la nimeni pentru ca o sa trăiți dezamăgiți dând mereu vina pe sisteme, politici, oameni, etc. Noi trebuie sa ne luam viata in mana si sa reușim pe cont propriu, nu am vazut niciodata un om muncitor murind de foame sau ne-avand unde sta in Tara noastră , sau voi cei negativiști aveti capacitatea necesară de a cobora România la nivelul triburilor din Africa . Mai gândiți si ceva constructiv din cand in cand, doar sunteți oameni bătrâni.
  Cat despre aceste fonduri, daca nu esti capabil sa le accesezi si sa primesti ceva (degeaba) ce iti oferă comunitatea ,numai ca sa te dezvolți si sa iesi din rahat (daca acolo te vezi) , plimba ursu in alta parte si daca vezi ca nu poti ajuta cu o “vorba buna”, măcar nu strica cheful de munca al altora …
  Ma dezamăgiți pe zi ce trece, va pretindeți oameni învătați , cu experienta de viata, etc. Dar cadeți la multe examene , nu e vina noastră ca bătrânii au pensiile mici, e vina voastră ca in 26 de ani, ați visat si ați stat nepăsători cand altii va vindeau Tara, acum sunteți măcinați de faptul ca se alege praful de noi, va mustra conștiința ca nu lăsați ceva solid in urma iar noi plecam din Tara … Eu nu am dregând sa plec, si sunt sigur ca la fel ca mine gândesc multi altii, eu o sa reușesc , am pornit pe un drum si nu ma las chiar daca Tara asta nu oferă nimic, tocmai asta e ideea , ca ea sa poată oferi, trebuie noi mai întâi sa-i creem conditiile necesare.
  Realitatea e cruda , o vedem cu toții, dar haideți sa nu ne plafonam , corect, suntem victima politicii europene , suntem ce vor altii sa fim, dar eu nu am de gând sa raman asa copiii noștrii merita mai mult, asa ca , mintea la contribuție oameni buni si haideți sa facem treaba ca de teorie toti suntem plini .

  Cu stima!

  1. Deni spune:

   Bravo! Bine zici!!!

  2. Gabriel spune:

   Jos pălăria 😉
   Atâta negativism in jur de numati vine sa pleci din țara
   Si dacă pleci ce rezolvi ?
   Te duci si le zici la toți ce rău ai in țara ta
   Da ce faci sa schimbi asta?
   Nimic nu merge, toți fura, Romanu ai așa , trăim in România si ….bla bla bla Come on people
   Dacă nu te superi as pune comentul tău pe Facebook , ai super

 23. ferescu spune:

  Se pot obține fonduri europene pentru camin îngrijire bătrâni. Dețin spațiu.

 24. Napcori Madalina spune:

  La fel ca si dl.Ilie, va intreb unde pot gasi o persoana care sa ne indrume.

 25. ilie nicusor spune:

  Unde gasesc un consultant de incredere pentru a accesa aceste fonduri

 26. Nu avem încredere în proiecte care nu sînt fundamentate de ineresele României….Ne spuneți ce ne este bun ..Veniți aici să vedeți școlile de elită distruse prin ideologii false și părloagele generate de pseudo ajutoare ale EU…

 27. Balici Mihai spune:

  Aceste fonduri guvernamentale sunt cele mai bune pentru IMM
  Organismele care gestioneaza aceste fonduri sunt foarte serioase ,coruptia zero ,si daca faci dosarul bun ,si ai punctaj nu exista sa nu reusesti
  Apoi depui dosarul in luna iunie -iulie ,cunosti rezultatul in sept si iti ramburseaza banii in luna noiembrie -decembrie al aceluisi an
  Nu exista birocratie ,experii care verifica nu cer lucruri imposibile ,nu iti creaza nervi si suspiciune
  Trebuie propus ca aceste OTIMMC (8 la numar)sa preia gestionarea tuturor fondurilor pentru IMM ,inclusiv al celor europene
  Apoi nu este normal ca un functionar de la OTIMM sa ia un salar sa zicem de 1500 de lei ,iar unul care gestioneaza fondurile europene virtuale si unde am pierdut 6 miliarde pentru care tara a platit peste 15 miliarde ,sa ia salar dublu sau chiar triplu
  Alta parte este ca de exemplu cele 150 de firme care au primit rambursare la programul comert/servicii caruia i s-a alocat finantare de 7 milioane de euro au creat peste 500 de locuri de munca in 2015 , iar un SRL care primeste 5 milioane de euro la fondurile europene si se ocupa de consiliere someri ,perfectionare ,calificare frizeri ,fierari betonisti ,intruniri si schimburi de experienta nu creaza nici un loc de munca
  De aceea Romania trebuie sa iasa din structurile mafiote UE,NATO , sa isi ia soarta in maini ,ne-am saturat de savantii de la Bruxell , mai bine sa fim condusi de cizmar sau stahanovisti dar cu dragoste de tara si fara coruptie si chiar sa ne aliniem Rusiei d-lui Putin si sa ne reintegram in CSI
  Cu URSS am scos tara din mocirla burghezo miosiereasca , am devenit tara industrial agrara, am electrificat satele ,am cladit sute de mii de scoli, am scos din bezna burgheziei nenorocite milioane de copii proveniti din cetatenii saraci , nu existau someri , astazi tara este falimentara si traieste din imprumuturi externi
  Yankei go home , ne-ati nenorocit aceasta tara lasata bogata de comunisti

  1. -escu spune:

   Băi tătucule tu-ţi dai seama ce vorbeşti ?!
   Oare tineretul ăsta din România este născut pe altă planetă ? Nu a întrebat nimeni de bunicii săi,
   cum au fost acei şaptezeci de ani în comunism ?
   Aţi uitat de puşcării,lagăre,deportări ? Dar de frică,frig,foame ?De “fermuarul” la gură,vorbitul în şoaptă,
   cozile la alimente,cartela pentru raţia lunară ?
   Înseamnă că prea repede uităm,sau vrem să fim cu toţii bolnavi de Alzheimer.
   Ce dracul ne predăm aşa de voie şi neschingiuţi de nimeni în mâinile kgb-ului ?Suntem încă firavi,gândirea noastră la asemenea idei după un sfert de secol pare grotească.

   1. realitatea cruda din Rromania spune:

    Cine a murit de foame? Toata lumea traia. Acum daca ai tot ce vrei in afara de bani, serviciu si locuinta e mai bine? In Romania anului 2016 mor oameni batrani de foame si frig, mor copii datorita sistemului medical de cacat. Ai spitale, ai scoli? In schimb mall-uri si cluburi. Nivelul de cultura este la un nivel sub zero. Se vede acest lucru in fiecare zi, oriunde te-ai uita.

   2. Andrei spune:

    Hai ca eu sunt tanar.
    Nu vreau sa plec din aceasta tara , trebuie sa gandeasca cineva pentru noi sau cum?
    Cu ce sunt tineri de vina ca mor batrani din diverse motive (medicale, foame, frig etc)? Cei care au varsta intre 30-40 de ani, de ce nu au facut ceva in legtura cu asta? de ce asteptati ca prostii sa va cada totul din cer? asteptati ca asteptati bine.

   3. io spune:

    NU UITAM DAR NU TREBUIE SA EXAGERAM!
    NU TOATE LUCRURILE AU FOST ASA CUM SPUNETI!
    TREBUIE SA SE ANALIZEZE PE CRITERII MATERIALE STATISTICE SI NU PE OPINII SUBIECTIVE SAU IDEI NEVERIFICATE!

  2. Marius spune:

   Domnule Balici Mihai, pe timpul lui Ceausescu, nu aveai posibilitatea sa scrii aceste randuri iar daca exprimai totusi critici la guvernare, erai in puscarie, torturat tu si familia…
   Domnul Putin pe care il stimezi atata, ignora granite in Ucraina si omoara oameni nevinovati. Stii ce se intampla in Ucraina? Nu ai vrea sa fii acolo. Din toate popoarele care ne-au cotropit, rusii au fost cei mai brutali, nu spun eu asta!
   Confunzi faptul ca anumite lucruri s-au intamplat oricum, din inertie, peste tot la un moment dat, cu faptul ca daca unele modernizari au avut loc, au avut loc doar datorita regimului …
   Acum orice om amarat isi poate cumpara o portocala sau niste parizer. Inainte ne omoram efectiv la cozi ca sa luam un pui. Ai uitat sau nu stii? Rusine fata de cei care ne-au castigat aceste lucruri.
   Stii cati intelectuali au fost torturati de ceausisti doar pentru ca aveau studii si idei? Daca sotia, fiica sau mama ta ar fi fost torturata sau omorata de comunisti ai mai fi scris aceste randuri?
   Rusine!!!

  3. Rica spune:

   IMM? trebuie să le dai ceva, așa sa întâmplat și cu mine, spaga e prima, dacă primești…. oricum vei fi clasat că și 0 puncte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.