Ce are de gând UE cu firmele mici și mijlocii: Startup Nations în Strategia pentru IMM

tehnologie-tech.jpg

Și Uniunea Europeană va avea un „Startup Nations”, dar nu are mare legătură cu programul de finanțare Start-Up Nation făcut separat de România. Comisia Europeană și-a prezentat marți strategia specifică pentru firmele mici și mijlocii din toată Uniunea, inclusiv România, pentru dubla tranziție a acestora: trecerea către neutralitatea climatică și către poziția de lider în domeniul digital.

Noua „mantră” cu care a venit Comisia Europeană sub Ursula von der Leyen, este neutralitatea climatică a Uniunii Europene și iată că nici firmele mici și mijlocii din blocul comunitar nu sunt ocolite de elanul ecologist de la Bruxelles.
Comisia Europană susține că noua sa strategie pentru IMM are scopul de a ajuta aceste firme să conducă dubla tranziție (ecologistă și digitală). Aceasta presupune și asigurarea accesului la competențele potrivite – dă asigurări CE.

Pentru a consolida capacitatea IMM-urilor de a efectua această tranziție, Comisia Europeană anunță unele măsuri:

  • Va actualiza Rețeaua întreprinderilor europene, prin asigurarea participării în cadrul acesteia a unor consilieri specializați în domeniul durabilității.Va extinde centrele de inovare digitală la nivelul tuturor regiunilor din Europa pentru a le permite IMM-urilor să integreze inovațiile digitale.
  • Se vor crea oportunități de voluntariat și de formare în domeniul tehnologiilor digitale.Pentru a facilita funcționarea IMM-urilor în cadrul pieței unice și în afara acesteia, Comisia propune măsuri menite să elimine obstacolele de natură reglementară și practică din calea comerțului sau a dezvoltării activităților, ca de exemplu intensificarea eforturilor pentru a asigura efectuarea rapidă a plăților, în special prin intermediul unui nou observator virtual, precum și prin soluționarea alternativă a litigiilor.
  • Pentru a facilita cotarea la bursă a IMM-urilor în Europa, Comisia va sprijini, de asemenea, în cadrul componentei pentru IMM-uri a programului InvestEU, un fond pentru ofertele publice inițiale ale IMM-urilor.
  • Se va consolida și spiritul antreprenorial al femeilor prin stimularea investițiilor în întreprinderi și fonduri conduse de femei.
  • Comisia invită statele membre să se asigure că întreprinderile pot apela la un ghișeu unic pentru asistență. Obiectivul este ca Europa să devină locul ideal pentru a demara și a dezvolta o afacere.

Astfel, noua strategie a Uniunii Europene pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) „urmărește să reducă birocrația și să ajute numeroasele IMM-uri din Europa să își desfășoare activitatea la nivelul întregii pieței unice și în afara acesteia, să obțină acces la finanțare și să contribuie la pregătirea tranziției digitale și verzi”, a mai spus Comisia Europeană.

Ce este EU Startup Nations?

Nu, nu are nicio legătură cu programul românesc Start-Up Nation, prin care statul oferea fonduri nerambursabile de la buget, în valoare de maximum 200.000 de lei fiecare, firmelor noi. Nu prea are legătură nici cu conceptul original Start-Up Nation, din Israel, în care acceleratoare, incubatoare de afaceri și fonduri de investiții au finanțat și au crescut startup-uri de tehnologie israeliene, care s-au extins la novel global sau au fost vîndute unor giganți IT, alimentând perpetuu „conducta” de idei de business în tehnologie.

Prin EU Startup Nations al Comisiei Europene, cei de la Bruxelles spun că vor „colabora cu statele membre în vederea stabilirii unui standard la nivelul UE” pentru ca cele 27 de țări din Uniune să împărtășească și să adopte „cele mai bune practici…

Alte detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.