Ce avem noi aici ??? (Doar) 580 proiecte inainatate la ultimul apel pe Masura121!

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)-fosta A.P.D.R.P.- a primit (doar) ATENTIE !! 580 cereri de finanțare, cu valoare totală nerambursabilă de (doar) 9,2 milioane euro, din 35 milioane euro alocaţi în sesiunea deschisă pe Măsura 121 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în perioada mai-iulie 2014.Procentual-au fost doriti doar 26% din banii europeni…putin, domle, putin !!!


 Sa comparam: la apelul similar din mai 2012, s-au inaintat 1784 proiecte, directionate catre accesarea a 69 milioane euro !  Din cele 1784, au fost aprobate si contractate doar 892, adica putin sub 50% din cele inaintate !! Aplicand acceasi logica recurenta, cu proportiile de rigoare, ar rezulta ca , dupa evaluarea celor 580 proiecte din ultimul apel pe 121, cam 300 vor < smulge> bani europeni !! Si asta dupa ce sesiunea de depunere a fost prelungita cu 2 saptamani-din 15 pana in 31 iulie, invocandu-se lipsa de timp pentru avize si alte scripte…Adevarul este ca fermierilor li s-a scarbit : de birocratia excesiva, de  schimbarea regulilor jocului din mers, de indeciziile decidentilor…nu mai vor sa fie vaca de muls bani europeni!!

Si acum, o revelatie :

Daca vi se pare ca ratiunile esentiale pentru care nu absorbim fondurile europene sunt ca avem oadministratie greoaie, ca funtionarii implicati sunt prea putini, demotivati si mai mult sau mai putincompetenti, ca multe finantari sufera din cauza coruptiei sau ca beneficiarii fondurilor nu au capacitatea de a implementa proiectele… atunci inseamna ca nu am identificat corect problema principala. Aceasta este, cu siguranta, capacitatea financiara de facto,defectuoasa si deficitara  a statului roman de a asigura rampa de lansare pentru rulajele necesare absorbtiei fondurilor europene (mai pitoresc spus, capacitatea de a pune bani la bataie)-si asta pentru toate programele, axele, domeniile de interventii din fabrici si uzine, ogoare si silozuri !

In ceea ce ma priveste, consider ca exista problema banilor statului, care are cel putin 80% dintre efecte asupra capacitatii de absorbtie, si restul problemelor, care insumeaza diferenta de maxim 20% dintre efecte.Dar asta va fi obiectul analizei mele de lunea viitoare !
Ramane ca posteritatea sa ma infirme !

About Ion Coman

Presedinte Director General in cadrul Agentiei de Consultanta PROEUROPA FONDURI EUROPENE Sibiu, MEMBRU in cadrul CENTRULUI DE INFORMARE SI ASISTENTA pentru IMM-INFOBIZ SIBIU MEMBRU IN CADRUL RETELELEI MULTIPLICATORILOR DE INFORMATII AI PNDR, precum si RETELEI NATIONALE DE DEZVOLTATE RURALA -RNDR Aria de operatiuni: Regiunile CENTRU si NORD-­VEST Domeniu de specializare: PROIECTE ACCESARE FONDURI NERAMBURSABILE EUROPENE/GUVERNAMENTALE Managementul achizitiilor publice in proiectele cu cofinantare europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.