Clujul este primul oras din regiunea Europei de Est care primeste finantare de la Comisia Europeana prin programul Urban Innovative Actions. Primaria Cluj-Napoca si Centrul Cultural Clujean au depus un proiect, intitulat ”Cluj – Future of Work”, care urmareste pregatirea orasului pentru locurile de munca ale viitorului. In total, Comisia Europeana a acordat o finantare totala de 92 de milioane de euro pentru 22 de orase care vor sa inoveze in domeniul urban, mai exact sa elaboreze solutii inovatoare pentru provocarile viitorului, de la protectia mediului la schimbarile sociale produse de tehnologie. Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Potrivit primarului Emil Boc, acest proiect este necesar pentru ca tehnologia va schimba societatea. El spune ca exista studii care arata ca atunci cand copiii care se afla acum in clasa pregatitoare vor ajunge pe piata muncii, jumatate dintre meseriile de acum vor fi indeplinite de roboti, iar jumatate dintre acesti copii vor lucra in domenii care inca nu au fost inventate.
Concret, proiectul Clujului are trei obiective principale:
- Primul este facilitarea tranzitiei la tehnologia 4.0. Concret, persoanele care ocupa locuri de munca aflate in risc de disparitie datorita automatizarii vor fi instruite pentru a fi capabile sa foloseasca noile tehnologii si sa isi dezvolte noi competente profesionale pentru a-si gasi noi locuri de munca.
- Al doilea obiectiv vizeaza cresterea competitivitatii si a implicarii in societate a actorilor din domeniul industriilor creative din Cluj. Nu este vorba doar de IT, ci si de alte industrii, precum cea a filmului.
- Cel de-al treilea obiectiv vizeaza intelegerea si propunerea de schimbari pentru piata muncii, astfel incat utilizarea tehnologiilor moderna sa permita includerea categoriilor excluse in prezent.
Din cei 5,6 milioane de euro, 98 la suta reprezinta finantarea oferita de Comisia Europeana, iar 2 la suta contributia administratiei locale. 38 la suta din buget va fi investit in cercetare-dezvoltare, 38 la suta in echipamente specifice industriei, 8 la suta an elaborarea unor programe de incluziune sociala, 6 la suta in marketing si 10 la suta din buget va fi utilizat pentru cheltuieli administrative.
Proiectul va permite si punerea in valoare a Centrului Regional de Excelenta pentru Industrii Creative (CREIC), care a fost construit cu bani europeni an Dealul Lombului. Acest Centru, impreuna cu un alt proiect in curs de finalizare, un centru de transfer tehnologic, de asemenea finantat din bani europeni, ar urma sa reprezinte nucleul Cluj Innovation City. Este vorba de un viitor cartier al Clujului care ar urma sa grupeze aproximativ 100.000 de locuitori. Cartierul ar urma sa grupeze companii din domeniul industriilor creative, universitati si institute de cercetare. De asemenea, acest proiect va ajuta Clujul sa isi structureze candidatura la titlul de Capitala Europeana a Inovarii, candidatura care va fi depusa probabil in intervalul 2026 – 2028.
Mai multe detalii aici