Cerere de propuneri de proiecte 2018, programul european „Orizont 2020”, „Cresterea performantei tehnologiilor pentru solutiile locale de incalzire si racire”

ghid-program.jpg

Comisia Europeana a deschis recent o cerere de propuneri de proiecte 2018 in cadrul programului „Orizont 2020″, componenta „Provocari societale”.

Status: Activ
Depunere: 13 februarie 2018
Buget: 10.000.000 euro

Context si scop

O abordare ambitioasa a eficientei energetice este necesara in toate sectoarele, dar provocarea majora a urmatorului deceniu – in conformitate cu prioritatea anuntata de CE in Comunicare „Accelerating Clean Energy Innovation” de decarbonizare a parcului imobiliar al UE pana in 2050 – se afla in cladiri. Cladirile reprezinta 40% din energia utilizata in UE, iar industria constructiilor ofera 18 milioane de locuri de munca directe in Europa, in timp ce IMM-urile contribuie la 70% din valoarea adaugata in sectorul constructiilor din UE.

Sursele locale de energie regenerabile au un mare potential de a reduce drastic utilizarea energiei primare atat pentru incalzire, cat si pentru racire in cladirile rezidentiale si comerciale. Pentru a stimula absorbtia solutiilor care utilizeaza aceste surse, este necesar ca tehnologiile existente sa fie mai performante si, prin urmare, sa fie mai rentabile si mai atractive pentru piata. in plus, inovarea privind instrumentele de cartografiere, monitorizare si control al resurselor are potentialul de a imbunatati proiectarea si functionarea sistemelor de incalzire si racire, reducand astfel investitiile si costurile de functionare si sporind performanta sistemelor. Acest scop specific este in concordanta cu obiectivele Planului SET, cu provocarea n. 7 privind inovarea („incalzirea si racirea accesibila a cladirilor”) a Misiunii pentru inovare si Foaia de parcurs multianuala pentru cladirile eficiente din punct de vedere energetic (EeB).

Se asteapta ca propunerea sa abordeze unul sau mai multe dintre urmatoarele aspecte:

  • optimizarea diferitelor componente ale unui sistem de incalzire si racire din surse regenerabile;
  • dezvoltarea de instrumente si sisteme pentru optimizarea proiectarii si monitorizarii diferitelor componente ale unui sistem de incalzire si racire;
  • dezvoltarea sistemelor integrate de control pentru functionarea inteligenta a unui sistem de incalzire si racire.

Sistemele propuse vor utiliza sursele de energie regenerabile locale pentru a furniza incalzire si racire in cladirile rezidentiale si in cladirile comerciale mici si mai mari, nevoile lor fiind diferite. Definitia cladirilor rezidentiale include case individuale si blocuri de apartamente.

Beneficiari si eligibilitate

Beneficiar poate fi orice entitate constituita legal pe teritoriul unei tari participante la program.

Eligibilitate: state membre UE, tari asociate la program in urma unor acorduri cu UE, organizatii internationale care au ca scop promovarea cooperarii stiintifice si tehnologice in Europa si ai caror membri provin din stalele UE si tarile asociate la program.

Buget

10.000.000 euro, cofinantare de 70% pentru actiunile de inovare, 100% pentru organizatiile non-profit.

Data de depunere

13 februarie 2018 (ora 17:00 la Bruxelles).

Impact asteptat

Se asteapta ca proiectul sa conduca la o crestere semnificativa a performantei, de ordinul a 10-20%, in ceea ce priveste caldura/racirea disponibila sau la o reducere a costurilor de investitie si de exploatare sau la o combinatie a ambelor aspecte, reducand folosirea energiei fosile pentru incalzire si racire in cladiri.

Prioritati transversale

a) cooperare internationala;
b) energie verde;
c) parteneriatele public-privat contractuale (cPPP);
d) EeB (acronim in engleza pentru Energy-efficient Buildings/cladiri eficiente energetic).

Informatii suplimentare

  • Descrierea actiunilor de inovare: activitati directe menite sa produca planuri, configurari sau proiecte pentru produse, procese sau servicii noi, modificate sau imbunatatite. in acest scop, se pot include
    realizarea de prototipuri, teste, demonstratii, actiunipilot si de validare a produselor pe scara larga si reproducere pe piata.
  • Consortiul trebuie sa fie format din minimum 3 parteneri independenti unul fata de celalalt din 3 state participante sau asociate la program diferite.
  • Proiectele trebuie sa creeze un Plan de Management al Datelor (DMP), cu exceptia cazului in care opteaza pentru accesul liber la datele lor de cercetare. O prima versiune a DMP trebuie furnizata ca o rezultat timpuriu in termen de sase luni de la data derularii proiectului si trebuie actualizata in timpul proiectului, dupa caz. Comisia ofera deja documente de orientare, inclusiv un model pentru DMP.

Institutie responsabila

Comisia Europeana
DG Cercetare si Inovare
Depunerea aplicatiilor se face electronic, dupa inregistrarea in ECAS (sistemul electronic de identificare al Comisiei Europene).

Pentru intrebari referitoare la cererile de propuneri ale programului „Orizont 2020″, a fost creat un Helpdesk Horizon2020; cei interesati sunt rugati sa adreseze intrebarile cu cel putin 2 saptamani inainte de data limita de depunere a aplicatiilor.

Pentru probleme informatice la inregistrarea online a aplicatiilor:
http://ec.europa.eu/research/participants/api//contact/index.html

Punct National de Contact Romania pentru programul „Orizont 2020″.

DOCUMENTATIE

Website

Ghidul solicitantului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top