China lanseaza un fond de 11 miliarde dolari pentru Europa Centrala si de Est

euro.jpg

China a creat un fond de investitii de 10 miliarde euro (11,15 miliarde dolari) pentru finantarea de proiecte in Europa Centrala si de Est, anunta Industrial and Commercial Bank of China.

Fondul China-Central Eastern Europe va fi administrat de Sino-CEE Financial Holdings, o companie fondata de catre banca la inceputul acestui an. Fondul are ca obiectiv atragerea a 50 miliarde euro pentru finantarea de proiecte in sectoare cum ar fi cel al infrastruc-turii, productiei high-tech si bunurilor de larg consum, potrivit oficialilor bancii.

Desi are drept tinta Europa Centrala si de Est, fondul ar putea fi extins la restul Europei si la alte regiuni. Vehiculul de investitii va fi sustinut de guvern, dar va opera sub principii de business si va fi ghidat de piata. Europa Centrala si de Est este parte a Drumului modern al Matasii pe care si-l construieste China, autoritatile de la Beijing sperand sa stabileasca astfel noi piete de export pentru companiile chineze in conditiile incetinirii economiei locale.

Potrivit ministrului adjunct al comertului din China, Gao Yan, companiile chineze au investit deja peste 5 miliarde dolari in tarile din regiunea ECE.

Incercarile Chinei de crestere a investitiilor in Europa survin insa pe fondul eforturilor in crestere ale Germaniei de restrictionare a investitiilor chineze in unele sectoare. China Life Insurance si Fosun Group sunt de asemenea implicate in administrarea fondului.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.