Comisia Europeana a aprobat harta regionala a ajutoarelor de stat pentru Romania, in perioada 2014-2020

Harta_Regiuni_Dezvoltare.jpg

Harta_Regiuni_DezvoltareComisia Europeana a adoptat o noua reglementare, care stabileste conditiile in care Romania poate acorda intreprinderilor ajutoare de stat, in scopul dezvoltarii regionale.

„Noua harta a ajutoarelor regionale stabileste un cadru clar in care Romania poate promova investitiile productive in regiunile defavorizate in perioada 2014­-2020”, a declarat Joaquín Almunia, vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta.

Harta va fi valabila in perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2020 si stabileste nivelurile maxime ale ajutoarelor (asa-numitele „intensitati ale ajutorului”) care pot fi acordate intreprinderilor din regiunile eligibile. Intensitatile variaza intre 10% si 50% din costurile totale ale investitiei, in functie de regiune. Pentru investitiile realizate de IMM-uri, aceste procente pot fi majorate.

Regiunile care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE sunt eligibile in mod prioritar pentru ajutoarele regionale pentru investitii, intrucat scopul principal al ajutoarelor regionale este acela de a promova dezvoltarea regiunilor defavorizate din Europa.

In noua harta, la aceasta categorie se incadreaza regiuni reprezentand 89,4% din populatia Romaniei, iar acestea vor continua sa fie eligibile pentru ajutoare regionale pentru investitii la intensitati maxime variind intre 35% si 50% din costurile eligibile ale proiectelor de investitii in cauza.

Regiunea din jurul Bucurestiului, in care locuieste 10,6% din populatia Romaniei, va putea sa beneficieze de ajutoare regionale pentru investitii la intensitati maxime ale ajutorului variind intre 10% si 35%.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top