Comisia Europeana cere Romaniei sa aplice reglementarile UE in materie de audit

audit-1.jpg

Comisia Europeana (CE) a cerut Romaniei si altor state membre sa aplice reglementarile UE in materie de audit, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Comisia Europeana a cerut Romaniei, Croatiei, Ciprului, Estoniei, Poloniei si Sloveniei sa implementeze integral noile reglementari ale Uniunii Europene privind auditul. Directiva privind auditul (Directiva 2014/56/UE privind auditul legal al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare consolidate) stabileste conditiile pentru autorizarea si inregistrarea persoanelor care efectueaza audituri statutare. De asemenea stabileste normele aplicabile persoanelor respective in ceea ce priveste independenta, obiectivitatea si etica profesionala, precum si cadrul pentru supravegherea lor publica. Prin modificarea Directivei privind auditul (Directiva 2006/43/CE), noile reglementari permit o transparenta si o predictibilitate mai ridicata a cerintelor aplicabile persoanelor care efectueaza audituri.

“Modificarile imbunatatesc si mai mult independenta si obiectivitatea activitatii persoanelor care efectueaza audituri. Statele membre trebuiau sa transpuna aceste norme in legislatia nationala pana la data de 17 iunie 2016. Avand in vedere ca nu au respectat termenul-limita initial, aceste sase state membre au primit scrisori de somatie la sfarsitul lunii iulie 2016. Aceste state membre au raspuns la aceste scrisori si s-au angajat sa adopte rapid noua legislatie. Deoarece nu au reusit sa faca acest lucru, solicitarea de astazi ia forma unui aviz motivat. Daca Romania, Croatia, Cipru, Estonia, Polonia si Slovenia nu iau masuri in termen de doua luni, aceste cazuri pot fi sesizate Curtii Europene de Justitie”, se mentioneaza in comunicat.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.