Comisia va recupera de la statele membre 426 de milioane EUR, reprezentand cheltuieli in cadrul PAC

agricultura1.jpg

In cadrul asa-numitei proceduri de verificare si inchidere a conturilor, Comisia Europeana revendica o suma totala de 436 de milioane EUR, reprezentand fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuita in mod incorect de statele membre. Intrucat unele din aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar este usor mai mic, ridicandu-se la 426 de milioane EUR.

Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu controlul cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligatia de a se asigura ca statele membre au utilizat fondurile in mod corect.

Pentru a tine seama de presiunile financiare resimtite in unele state membre ca urmare a crizei financiare, Comisia a adoptat un regulament prin care autorizeaza statele membre care beneficiaza de asistenta financiara sa intarzie, in anumite conditii, cu pana la 18 luni rambursarea fondurilor utilizate in mod incorect. Aceasta masura se adauga la optiunile existente de a solicita esalonarea rambursarii de-a lungul unui numar limitat de ani. Primul stat membru care a depus o cerere pentru aceasta facilitate a fost Grecia.

Principalele corectii financiare

In conformitate cu aceasta ultima decizie, vor fi recuperate fonduri din Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Italia, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia si Regatul Unit. Cele mai semnificative corectii individuale sunt:

  • 131,3 milioane EUR revendicate de la Spania pentru plantarea de vita-de-vie fara drepturi de (re)plantare;
  • 98,9 milioane EUR revendicate de la Italia pentru plantarea de vita-de-vie fara drepturi de (re)plantare;
  • 71,5 milioane EUR revendicate de la Grecia pentru deficiente ale controalelor privind stafidele;
  • 62,9 milioane EUR revendicate de la Franta pentru deficiente ale controalelor privind primele pentru bovine;
  • 21,3 milioane EUR revendicate de la Grecia pentru plantarea de vita-de-vie fara drepturi de (re)plantare;
  • 13,3 milioane EUR (impact financiar: 13,1 milioane EUR) revendicate de la Polonia pentru un sistem de sanctionare deficient si nedefinirea bunelor conditii agricole si de mediu (GAEC – Good Agricultural and Environment Conditions) privind ecoconditionalitatea;
  • 11,6 milioane EUR revendicate de la Grecia pentru absenta sistemului de control al productiei si depozitarii zaharului.

Statele membre sunt responsabile cu gestionarea majoritatii platilor din cadrul PAC, mai ales prin intermediul agentiilor lor de plati. De asemenea, statele membre sunt responsabile cu controalele, de exemplu cu verificarea cererilor pentru platile directe depuse de fermieri. Comisia desfasoara peste 100 de audituri in fiecare an, verificand daca controalele si masurile in ceea ce priveste deficientele sunt suficiente, si are dreptul sa recupereze arieratele daca auditurile constata ca masurile luate de statul membru nu sunt suficiente pentru a garanta ca fondurile UE au fost cheltuite in mod adecvat.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.