Modernizarea pietelor agro-alimentare, un targ de animale si o expozitie de cai, preocuparea primariei Baia Mare

chereches_catalin2.jpg

Modernizarea principalelor pietelor agro-alimentare, constructia unui nou targ pentru comercializarea animalelor si expozitie cu cai, toate acestea se numara printre principalele preocupari ale administratiei municipale in urmatoarea perioada de timp, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

Edilul a mentionat ca dupa mai multi ani de procese cu persoanele care au preluat abuziv fostele piete agro-alimentare, primaria municipiului Baia Mare a reusit sa modernizeze o parte din spatii prin investitii apreciabile. “Povestea pietelor agro-alimentare din municipiul Baia Mare este una autentic post-decembrista. La inceputul anilor 90, toate pietele urbane au fost intr-un fel destul de controversat privatizate, abia acum in ultimii cinci ani, pas cu pas, am reusit ca fiecare piata sa o recuperam in patrimoniul municipiului“, a spus Catalin Chereches.

Acesta considera pietele agro-alimentare un bun public care sprijina micul producator agricol local. “Eu consider piata agro, un serviciu public care apartine exclusiv autoritatii locale. Nu sunt de acord ca pietele pe care lumea le stie de peste 50 de ani ca fiind piete agro-alimentare ale autoritatii locale sa fie cu un carcater privat si discriminatoriu vizavi de comercianti. Din aceasta perspectiva am facut primul pas in recuperarea pietei Oborului, pe care am si reabilitat-o acum doi ani, si este o piata in care se imbina en-grosul marilor producatori cu o zona en detail a producatorilor mai mici (investitie de 1, 2 milioane euro, n.red.) Avem Piata Albina, o piata de cartier, una dintre cele mai vechi piete dintr-un cartier construit prin anii 60, piata care o vom introduce anul viitor in reabilitare, piata Izvoarele, cea mai mai piata din municipiu, undeva prin noiembrie, odata cu terminarea sezonului, o vom demola, vom igieniza toata zona, urmata de o reconversie a transportului pe tot ceea inseamna parcari si acces auto, si o vom transforma intr-o piata cu adevarat civilizata”, a aratat Catalin Chereches.

Primarul municipiului Baia Mare a mai precizat ca in paralel cu modernizarea si ajustarea altor doua piete de cartier, Piata Izvoarele va fi reamenajata sub forma unei hale de tip pavilionar destinata tuturor categoriilor de producatori agricoli. “Mai avem Piata Bilascu, o alta piata de cartier care a fost reabilitata si construita o hala agro-alimentara, si mai avem Piata din cartierul Garii, undeva prin anul 2011 a fost finalizata reabilitarea sub forma unei hale agro-alimentare. Cea mai mare piata a municipiului Baia Mare, Izvoarele, nu va fi reabilitata sub forma unei hale, va fi abordat un concept pavilionar pe tipuri de producatori, respectiv tipuri de produse si segmente cu un caracter usor traditional, un carcater mai atractiv pentru comunitate. Ne gandim sa amplasam in noul loc restaurante cu un anume specific, unele de mici dimensiuni, cafenele, magazine pentru vinuri, locuri apte sa dea amploare si viata unui astfel de spatiu”, a declarat Catalin Chereches.

Edilul a mai subliniat ca la marginea municipiului Baia Mare va fi construit un targ destinat comercializarii animalelor, cu toate dotarile necesare unui astfel de spatiu, care sa aiba intrebuintari multiple. “Cel mai important lucru care vreau sa-l fac, cu mai mult curaj de asta data, in oras sau pe raza acestuia, un lucru pe care l-am tratat in ultimii ani asa cu scepticism, este chestiunea legata de constructia unui targ de animale. Au fost foarte multe solicitari din partea fermierilor din judetul Maramures, oameni care doresc sa-si valorifice animalele, sa faca o astfel de prezentare intr-un spatiu amenajat pe raza municipiului Baia Mare.

N-am avut astfel de spatii cel putin in ultimii 15 ani, n-au fost organizate astfel de targuri, tanar fiind am tratat o astfel de intentie cu un mare semn de intrebare acest domeniu. (…) Acum, odata ce am participat si am avut un parteneriat cu asociatia Crescatorilor de Ovine, la un targ de berbeci, aici la intrarea in oras, pe o pasune libera din raza orasului , am vazut ca pot sa fie lucruri cu un oarecare farmec, organizate bine in acest domeniu. M-am gandit ca cel putin odata pe luna se poate crea un astfel de eveniment foarte bine, curat, si bine organizat, strict pus in opera, astfel incat marii crescatori de animale si ceilalti sa poata sa vina intr-o anumita forma sa-si prezinte animalele”, a mentionat Catalin Chereches.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.