Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fermierii pentru a primi subventii in 2016

tractorist.jpg

subventiiMinisterul Agriculturii a lansat in dezbatere publica o serie de modificari privind subventiile agricole pentru anul de cerere 2016. Se incearca o simplificare a procedurilor, respectand insa mai departe cateva reguli stricte impuse de Comisia Europeana care doreste ca banii sa fie acordati producatorilor care fac agricultura si, implicit, performanta.

1. Identificarea fara echivoc ramane de baza, deocamdata, asteptandu-se un raspuns de la Bruxelles privind eliminarea tolerantei la declarare de doar 75 de centimetri. Totodata, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a cerut ca anul acesta sa nu mai aiba batai de cap cu un tabel interminabil in care trebuia sa treaca fiecare parcela identificata in sistemul informatic furnizat de APIA. Astfel, fermierii nu mai trebuie sa aduca la APIA copia filelor cu datele din Registrul Agricol. Fiecare parcela, conform inscrisurile din Registrul agricol va fi trecuta de autoritatile locale intr-un tabel inclus in adeverinta pe care fermierii o vor ridica de la Primarie si o vor depune la APIA o data cu documentele ramase obligatorii – cele prin care se face dovada utilizarii suprafetei agricole.

2. Pentru prima data, fermierii vor fi notificati din timp daca exista nereguli la declararea suprafetelor prin asa-numitele controale preliminare. Este vorba despre rezultatele controalelor incrucisate preliminare care, din acest an, se notifica fermierului de catre APIA in termen de 26 de zile calendaristice de la data limita de depunere a cererii unice de plata. In termen de maxim 35 de zile calendaristice dupa data limita a depunerii cererii unice de plata fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unica de plata in aplicatia IPA online.

3. Crescatorii de bovine care au infiintat exploatatii dupa 31 ianuarie 2013 intra, de anul aceasta, la plata Ajutorului National Tranzitoriu. Mai exact, pentru anul 2016, prin exceptie, este vorba despre exploatatiile noi infiintate in perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2015 si ultima zi inainte de data inceperii depunerii cererii unice in anul 2016. Pentru a intra la plata, acesti fermieri trebuie sa detina un efectiv minimum de 3 capete bovine cu varsta de minimum 16 luni la data ultimei zile inainte de data inceperii depunerii cererii unice pentru anul in curs inregistrate in RNE. Totodata, la data solicitarii ANTZ exploatatia sa fie inregistrata in RNE in care exista cel putin un animal identificat si inregistrat in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine.

4. Toti fermierii care solicita Ajutorul National Tranzitoriu pentru Zootehnie (ANTZ) trebuie sa prezinte adeverinta emisa de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, care atesta ca efectivul de animale existent in exploatatia cu cod ANSVSA, la data emiterii adeverintei, identificat si inregistrat in RNE, este cuprins in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor.

5. Dreptul de a incasa ANTZ pentru vaci poate fi transferat. Dreptul la prima obtinut in anii anteriori, pentru schema decuplata de productie, specia bovine poate fi cedat pe baza unei declaratii notariale, cu conditia ca cesionarul sa detina o exploatatie cu cod ANSVSA, la data solicitarii, in care sa existe cel putin un animal identificat si inregistrat, in conformitate cu legislatia sanitar-veterinara in vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine si/sau suine.

6. Fermierii al caror teren face obiectul suprapunerilor au un termen clar de 30 de zile de la notificarea primita de la APIA pentru a rezolva amiabil cine va incasa subventia. In cazul in care agricultorii nu ajung la o intelegere si nu exista o decizie judecatoreasca in acest sens, acea bucata de teren se va considera ca nu este eligibila pentru plata.

7. Incepand din acest an, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, fermierii sunt obligati sa faca dovada ca au folosit samanta certificata la infiintarea culturilor.

8. Asociatiile crescatorilor de animale vor fi obligate sa se transforme in grupuri de producatori sau cooperative agricole pentru a incasa anula cesta subventiile pentru pajisti si pasuni. “Consider ca va avea un impact ce nu trebuie neglijat si ma refer concret la prevederile care mentioneaza faptul ca Asociatiile Crescatorilor de Animale infiintate in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2000 se vor transforma in grupuri de producatori sau cooperative agricole, in cazul concesionarii sau inchirierii de pajisti permanente. Cooperativele Agricole, conform Legii 566/2004, se inregistreaza la Registrul Comertului”, declara la inceputul acestui an directorul executiv al APIA Mures, Ovidiu Savasca, pentru publicatia Zi de Zi. Tot in aceasta categorie de modificare a cererii unice este aceea ca formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, pasuni etc nu mai trebuie sa prezinte hotararea adunarii generale a asociatiilor privind utilizarea fondurilor. Motivatia? Formele asociative au un statut bine determinat prin care asociatiile au desemnat in consiliul de administratie si un presedinte cu atributii legale clare.

9. Crescatorii de bovine si de ovine sunt eligibili de anul acesta la sprijinul cuplat doar pentru animalele inscrise in Registrul Genealogic. Cum bugetul alocat pentru acest sprijin cuplat de productie este fix, aceasta modificare ar putea conduce, cu acordul Comisiei Europene, la o plata mai mare pe cap de animal, avand in vedere ca nu toti crescatorii si-au inscris animalele. Sprijinul cuplat ramane sa fie platit crescatorilor de bovine cu cel putin 10 capete si un efectiv de cel mult 250 de animale eligibile, in timp ce la oieri, se iau in calcul minim 150 de ovine si cel mult 600. De precizat ca Federatia Romovis a cerut MADR ca pragul de jos sa fie actualizat la 100 de capete de ovine pentru sprijinul cuplat.

10. Depunerea cererilor unice de plata va incepe anul acesta din data de 1 martie, asa cum prevede Regulamentul european. Romania nu mai poate amana deschiderea sesiunii si, mai important, inchiderea campaniei de depunere fara penalizari in termenul legal, adica pana pe 15 mai. Cererile se vor mai putea depune apoi, in termen de 25 de zile, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata s-ar fi depus pana la 15 mai.

Sursa: www.agrointel.ro

4 thoughts on “Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fermierii pentru a primi subventii in 2016”

 1. Opris Radu spune:

  Bună ziua,

  Îmi puteți spune, mai exact, care sunt pașii care trebuie urmați. Înțeleg că de la 1 martie 2016 se pot depune dosarele, însă ce trebuie să conțină acestea?

  Vă mulțumesc!

 2. Enache Aurel spune:

  Lucreza doar cativa pe calculator restul doar icaseaza salariul pentru ca ,sunt inpusi acolo politic din cauza aceasta am ajuns aici.

 3. Anton spune:

  Domnul Balici are dreptate. Dar,din pacate,nu suntem uniti… Referitor la articol si la noile ” conditii” care vor exista din anul 2016,consider ca unele sunt de fapt mai vechi si ca,in principiu,sunt corecte. Este bine ca sunt puse in dezbatere publica,dar sper sa se tina seama de parerile cetatenilor. Personal,sunt de acord cu aceste conditii,ba cred ca trebuia sa fie clarificate de multa vreme.

 4. Balici Mihai spune:

  Fermierii ar trebui sa refuze inscrierea la subventii care incepe pe 1 martie , pana nu primesc subventiile pe anul 2015
  Ca sa faci dosarul trebuie deplasari ,acte de la primarie ,sa iti platesti impozitele agricole , incepe campania agricola ,bani de aratura ,discuire ,bani pentru seminte si subventiile care si asa sunt foarte mici , mai vin si tarziu
  Cum au putut francezii sa plateasca subventia integrala in decembrie(si este de cca 400 de euro/ha si nu 150 ca la noi) pentru anul 2015 .iar la noi daca va fi in vara
  De ce nu pune cele cateva mii de salariati APIA care primesc salarii cuprinse intre 4000-120.000 de lei pe luna ,sa intocmeasca manual subventiile
  Am trait 200 de ani fara calculator , iar acum preferam sa tinem mii de angajati pe salarii grase si sa nu ii ostenim cu calculul manual si sa nu ii surmenam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.