Comisarul European pentru Politica Regionala Corina Cretu a primit la Bruxelles, vizita unei delegatii conduse de noul primar general al Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea. Discutiile s-au concentrat atat pe investitiile care se deruleaza in prezent in Bucuresti, cat si pe cele viitoare, finantate de Uniunea Europeana.
„Bucurestiul este un partener important al Comisiei Europene in implementarea politicii de coeziune. In perioada de finantare 2014 — 2020, capitala Romaniei are alocate aproape 2,3 miliarde de euro, ceea ce reprezinta mai mult de 10% din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de coeziune pentru Romania. Bucurestiul este motorul cresterii economice a tarii si se confrunta cu provocarile unei metropole europene moderne”, a declarat Comisarul European Corina Cretu.
Inaltul oficial european a asigurat-o pe Gabriela Firea de sprijinul sau si al serviciilor DG REGIO pentru implementarea proiectelor cu finantare europeana, intre care o noua statie de tratare a apelor reziduale, ce va deservi mai mult de un milion de locuitori; Linia 5 de metrou, care va lega cartierul Drumul Taberei de zona centrala Eroilor; sistemul de gestionare a deseurilor; sistemul de incalzire centralizata; centura Bucurestiului si Linia 6 de metrou, ce va conecta Bucurestiul cu aeroportul Otopeni.
„In perioada de programare 2007 — 2013, unele dintre proiecte au inregistrat intarzieri. De aceea, m-am bucurat sa primesc asigurarile doamnei primar general Gabriela Firea ca Bucurestiul va colabora strans cu autoritatile de la nivel central, precum si cu Autoritatea de Management si cu Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. Implementarea cu succes a proiectelor cu finantare europeana — menite a imbunatati viata locuitorilor capitalei — depinde nu doar de buna cooperare a autoritatilor, ci si de asumarea responsabilitatilor ce le revin. Tocmai de aceea, i-am recomandat primarului general al capitalei sa dezvolte un plan privind implementarea proiectelor cu finantare europeana, cu termene limita si cu o distribuire clara a responsabilitatilor, precum si sa inceapa cat mai rapid pregatirea proiectelor pentru perioada 2014 — 2020„, i-a mai transmis inaltul oficial european primarului general al Bucurestiului.
De asemenea, Comisarul pentru Politica Regionala Corina Cretu si-a aratat deschiderea pentru a sprijini eforturile comune ale Primariei Generale a Municipiului Bucuresti si ale autoritatilor nationale pentru identificarea nevoilor de investitii ale capitalei Romaniei, acesta fiind un pas absolut necesar in implementarea viitoarelor proiecte cu finantare europeana.
Context
Investitiile cu finantare europeana in Municipiul Bucuresti sunt realizate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si Programul Operational Regional (POR).
In cazul POIM se au in vedere investitii in sectorul de management al deseurilor, in sistemul de termoficare si de transport public subteran, cu investitii totale estimate la peste 2 miliarde de euro.
In ceea ce priveste POR, investitiile prevazute au o valoare totala de 336 milioane de euro si vizeaza refacerea cladirilor rezidentiale, a cladirilor publice si a iluminatului stradal, lucrari de intretinere a patrimoniului cultural, modernizarea drumurilor judetene si reabilitarea terenurilor degradate, lucrari de imbunatatire a mobilitatii urbane si a infrastructurii educationale, cat si investitii in folosul comunitatilor dezavantajate.
Sursa: Agerpres