Corina Cretu solicita autoritatilor sa accelereze reformele in domeniul managementului deseurilor

corina-cretu.jpg

Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, solicita autoritatilor sa accelereze reformele din domeniul managementului deseurilor, al apei si prevenirea riscurilor, precizand ca o eventuala suspendare a Axei prioritare 2 ,,Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric” ar intarzia si mai mult implementarea proiectelor aflate in derulare.

Potrivit unui comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, comisarul european Corina Cretu a avut joi, la sediul CE din Bruxelles, o intalnire cu Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor din Romania.
In discutiile cu ministrul roman, oficial european a reiterat necesitatea finalizarii planului de actiune in domeniul managementului deseurilor pana la finele acestui an.

“Am indemnat autoritatile sa-si concentreze eforturile si sa accelereze reformele din acest sector, incluzand aici managementul deseurilor, al apei si prevenirea riscurilor. Este nevoie de reforma pentru a putea face investitii eficiente si sustenabile. Nu este usor, dar experienta din trecut ne arata ca aceasta este o preconditie pentru succes. Comisia, JASPERS si institutiile financiare internationale sunt pregatite sa ajute Romania. De asemenea, recomand autoritatilor nationale sa evalueze lipsa de performanta a proiectelor de mediu din perioada 2007-2013 si sa traga concluziile necesare”, a declarat Corina Cretu.

Sectorul managementului deseurilor ramane unul critic si in actuala perioada de programare, existand riscul neindeplinirii conditionalitatilor ex-ante. Comisia Europeana continua sa sprijine autoritatile romane, oferind consultanta prin intermediul expertilor sai in vederea indeplinirii acestor conditionalitati, dar si pentru a evita suspendarea platilor si lansarea procedurilor de infringement.

Principala concluzie a intalnirii dintre Corina Cretu si Cristiana Pasca Palmer a fost ca Romania trebuie sa accelereze reforma in sectorul mediului, in special in ceea ce priveste managementul deseurilor, al apei si prevenirea riscurilor. De asemenea, comisarul european a transmis partii romane necesitatea crearii unui model de monitorizare a proiectelor reesalonate din precedenta perioada de programare, cat si nevoia de a investi urgent in pregatirea noului flux de proiecte pentru toate sectoarele relevante: apa, managementul deseurilor, prevenirea riscurilor si bio-diversitate.

Prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 sunt alocate 425 de milioane de euro protectiei mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.