Corina Cretu: Speram o absorbtie de un miliard de euro din fondurile de dezvoltare si coeziune pana la sfarsitul anului

imageResize-3.jpg

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu si-a exprimat speranta joi ca, pana la finalul anului, un miliard de euro din fondurile de dezvoltare si de coeziune sa fie realizate de Romania, ea precizand ca este mai optimista decat in primavara, dar ca mai sunt inca multe lucruri de rezolvat care tin exclusiv de autoritatile nationale.

“De data aceasta sunt mai optimista decat in primavara. Am vesti bune, care trebuie marcate. Dupa cum stiti, in august au fost acreditate toate autoritatile de management si control al bugetului de 23 miliarde de euro care a fost alocat Romaniei pentru perioada de programare 2014 — 2020. Banii europeni au inceput deja sa vina in Romania. Nu mai vorbim de rata de absorbtie zero”, a afirmat Corina Cretu, la Palatul Victoria, intr-o declaratie comuna cu premierul Mihai Tudose.

Ea a spus, insa, ca mai sunt inca lucruri de rezolvat, mentionand ingrijorarea legata de ritmul de pregatire si implementare a proiectelor.

“In ciuda acestor vesti bune, i-am spus domnului prim-ministru ca trebuie intensificat si sunt inca multe lucruri de rezolvat, care tin exclusiv de autoritatile nationale. Ma refer la ritmul de pregatire a proiectelor si de implementare. Trebuie mentinut ritmul accelerat in aceste domenii, pentru ca s-a demarat atat de lent exercitiul financiar 2014 — 2020. Ne ingrijoreaza cateva zone, aceste conditionalitati ex-ante care exista in continuare in privinta managementului deseurilor, achizitiilor publice, infrastructura pentru cercetare si nu in ultimul rand domeniul transporturilor”, a aratat Corina Cretu, adaugand ca toata lumea doreste “o pregatire mult mai serioasa a proiectelor privind infrastructura”.

Potrivit comisarului european, pana la sfarsitul anului ar putea fi realizata absorbtia a un miliard de euro din fondurile de dezvoltare si de coeziune.

“In opinia noastra, noi speram ca pana la sfarsitul anului un miliard de euro din fondul de dezvoltare si fondul de coeziune, si daca va fi 1,2 miliarde de euro, cat estimeaza Guvernul, cu atat mai mult, speram sa devina realizate. Suntem aproape la finalul anului 2017 si ritmul de contractare trebuie accelerat. Daca domnul prim-ministru va impulsiona ministrii de resort, sunt convinsa ca se vor face progrese reale pe teren”, a afirmat Corina Cretu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.