De ce femeile fondatoare de startup-uri primesc mai putine finantari de la investitorii privati

8femeia-manager.jpg

Un dezechilibru important intre numarul barbatilor care conduc startup-uri – in special cele din tehnologie –, si cel al femeilor exista atat in tarile cu o industrie a startup-urilor bine dezvoltata, cat si in cele cu industrii de acest gen mai slabe. Spre exemplu, in Statele Unite firmele IT sunt dominate de barbati pentru ca 98% din investitiile facute de fondurile de risc (venture capital) se duc catre startup-urile fondate de barbati.

Daca ne uitam in continuare la exemplul Statelor Unite, vedem ca 38% din totalul afacerilor de acolo sunt controlate de femei, scrie publicatia Qz.com. Drept urmare, nu se poate spune ca nu exista talent de antreprenor si in randul femeilor. Cu toate acestea, doar un procent infim din randul acestor afaceri reusesc sa atraga finantar din partea marilor investitori privati de tip venture capital.

Acestea sunt adesea trecute cu vederea de astfel de investitori pentru in cazul lor finantatorul analizeaza mai degreba cauzele unor posibile esecuri, decat punctele forte care le-ar putea duce la succes, arata unele studii recente citate de Quartz.

In discutiile pe care le au cu potentialii investitori femeile sunt adesea intrebate ce strategie au pentru a preveni pierderile. in schimb, barbatilor li se pun intrebari, in special, legat de potentialul afacerii lor, arata un raport realizat de Academy of Managemen – asociatie din Statele Unite, raport numit: “Le cerem barbatilor sa castige, iar femeilor sa nu piarda”.

Cercetatori de la Universitatea din Columbia si Universitatea din Pennsylvania au analizat inregistrarile discutiilor si negocierilor dintre investitorii si antreprenorii prezenti la Disrupt – eveniment de renume, dedicat startup-urilor, organizat de TechCrunch, inregistrari de la editiile anuale din 2010 si pana in 2016. Printre startup-urile participante la aceste evenimente se numara: Zenefits, Fitbit, Mint sau Pied Piper.

Principalele intrebari adresate fondatorilor de startup-uri se refereau la potentialul afacerilor: “Unde vrei sa ajunga afacereta… ce aspiratii ai?”, in comparatie cu intrebari ce tin mai degraba de zona de precautie, in caz de pierderi, de esecuri: “in cat timp iti vei amortiza investitiile”.

Cercetarea celor doua universitati arata astfel: doua treimi dintre intrebarile adresate barbatilor se concentrau asupra potentialului firmelor lor, in timp ce acelasi procent din intrebarile adresate femeilor se concentrau asupra felului in care acestea vor vor asigura ca investitiile vor fi protejate.

Rezultatul investitiilor obtinute: startup-urile conduse de barbati au obtinut la Disrupt finantari cu o valoare medie de 17,1 milioane de dolari, de peste cinci ori mai mult decat media finantarilor obtinute de startup-urile infiintate de femei, de 3,3 milioane de dolari.

Drept urmare, specialistii recomanda ca si fondatoarele de startup-uri, in discutiile cu potentialii investitori sa vorbeasca mai mult despre potentialul afacerii lor, chiar si atunci cand intrebarile se refera la riscuri si pierderi.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top