Sectorul IMM, motor de relansare economica

Autoritatile incearca resuscitarea sectorului firmelor mici si mijlocii, considerat a fi cel mai sigur motor de relansare economica. Este nevoie de un mediu propice dezvoltari intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), dupa cum afirma presedintele romaniei. Administratia este hotarita sa corecteze toate elementele care pina acum au stat in calea dezvoltarii IMM-urilor, astfel incit acest sector sa devina un „segment de avangarda” al economiei romanesti.

Presedintele a adaugat ca pregatirea IMM-urilor pentru momentul 1 ianuarie 2007 va garanta succesul procesului de integrare. Este nevoie de stabilitate legislativa, precum si de stabilitatea intregului sistem democratic de functionare a societatii, ceea ce presupune: stabilitate juridica, diminuarea birocratiei, competitie corecta, atribuirea corecta a licitatiilor pe bani publici.

Seful statului a adaugat ca pentru aceasta este necesar ca legislatia si regulile sa tinda spre universalizare, precizand ca este nevoie ca o intreprindere mica sau mijlocie din Romania sa poata functiona in aceiasi parametri daca doreste sa-si desfasoare activitatea in orice alta tara din UE. In opinia guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), bancile comerciale trebuie sa fie mai active, sa inteleaga problemele firmelor mici si mijlocii si sa acorde consultanta celor care doresc sa primeasca finantare.

Intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa rezolve trei probleme extrem de importante, respectiv dezvoltarea capacitatii antreprenoriale, intelegerea principiilor de functionare a bancilor comerciale si imbunatatirea accesului la finantare. S-a prezentat un plan de masuri, asumat de guvernul Tariceanu, pentru anul 2005, privind relansarea sectorului IMM, printre care:

  • Facilitarea intrarii pe piata a firmelor si facilitarea dezvoltarii afacerilor (prin inregistrarea electronica a firmelor, e-registration, imbunatatirea accesului la utilitati, simplificarea procesului de licentiere;
  • Respectarea contractelor (prin cresterea importantei tribunalelor comerciale si a instantelor de arbitraj, simplificarea procedurii de executare silita in caz de neplata);
  • Revizuirea legislatiei specifice privind aplicarea procedurii aprobarii tacite in autorizarea functionarii comerciantilor Imbunatatirea guvernantei corporatiste Imbunatatirea procedurii de iesire de pe piata (curatirea mediului de afaceri).

    Printre masurile preconizate in plan legislativ se numara:

    • Modificarea Codului Muncii;
    • Modificarea Legii patronatelor;
    • Modificarea Legii Consiliului Economic si Social;
    • Promovarea Legii holdingului;
    • Promovarea Legii activitatilor de lobby.
Sursa: , Evenimentul Zilei online, 17 mai 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top