Demitizarea accesului la fonduri europene: Fondurile europene disponibile în următorii 7-9 ani sunt în valoare de 80 de mld. de euro

6-generica-buna.jpg

În jurul fondurilor europene s-au dezvoltat mai multe „mituri“, printre care accesul greoi al antreprenorilor la acestea sau accesul nediscriminatoriu, aspecte care scad apetitul pentru finanţare din fonduri europene.

Cu toate acestea accesarea de fonduri europene este un hăţiş birocratic, iar antreprenorii interesaţi de finanţarea afacerii au nevoie de îndrumare pentru accesarea fondurilor. În acest sens, BCR, împreună cu ROREG (Asociaţia Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România), vor să vină în sprijinul antreprenorilor pentru accesul mai facil la fondurile europene, în contextul în care a fost lansat noul exerciţiu financiar multianual 2021-2027, în cadrul căruia România are o alocare de 80 de mld. de euro.

„Noi încercăm să creăm acest drum, împreună cu colegii noştri de la ROREG, ca procesul de accesare de fonduri europene să fie cât mai simplu şi mai predictibil. Vrem ca antreprenorul să ştie: dacă fac proiectul aşa, trebuie să îndeplinesc următoarele criterii, timpul de răspuns este 30 de zile, timpul până la semnare este 90 de zile“, a spus Sergiu Manea, CEO-ul BCR, în cadrul eveni­mentului BCR – ROREG „Oportunităţi de finanţare pentru antreprenori“.

Banca Comercială Română, în parteneriat cu ROREG (Asociaţia Agen­ţiilor pentru Dezvoltare Regională din România) a organizat conferinţa „Oportu­nităţi de finanţare pentru antreprenori“, eveniment în cadrul căruia s-au abordat subiecte legate de accesul la fonduri europene pentru companii antreprenoriale, precum şi acţiuni care trebuie implementate şi ce sectoare vor fi susţinute cu prioritate în următorii ani. Evenimentul a fost susţinut de platformele media ale Ziarului Financiar.

În cadrul conferinţei BCR şi ROREG au semnat o iniţiativă comună pentru stimu­larea accesării celor peste 3,5 miliarde de euro disponibile pentru antreprenori prin Progra­mele Operaţionale Regionale.

„Sunt foarte mulţi care derulează cursuri de management de proiect, dar consistenţa lor poate fi discutabilă.  Vrem să livrăm cursuri pentru beneficiari în perioada urmă­toare. Vrem să oferim modele de contracte, atât cu beneficiarul, dar şi cu cel care face studiul de fezabilitate, proiectul tehnic. Vrem să uşurăm această muncă care va grăbi momentul în care banii intră în piaţă“, a spus, în cadrul evenimentului, Sorin Maxim, preşedintele ROREG, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.

Oana Bâra, coordonatoare programe de finanţare  la BCR, a explicat detalii despre iniţiativa BCR-ROREG: Sunt şi antreprenori care fug de fonduri europene, pentru că în piaţă circulă foarte multe mituri cu privire la disponibilitatea acestor fonduri. Există şi un grad de neîncredere al antreprenorilor când vine vorba de fonduri europene, de acces nediscriminatoriu. Mai vorbim şi de problemele din trecut, lipsa de predictibilitate. Învăţăm antreprenorii să nu vâneze granturi, ci să aibă o strategie de dezvoltare a businessului, iar noi le vom prezenta care sunt oportunităţile de finanţare ca ei să o aleagă pe cea mai potrivită.“

Continuarea aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top