Dezastru la absorbtia de fonduri UE pentru combaterea somajului tinerilor: zero lei cheltuiti in trei ani

646x404.jpg

Comisarul european Corina Cretu a publicat un grafic care arata situatia dezastruoasa in care se afla Romania la absorbtia fondurilor europene pentru combaterea somajului tinerilor. Potrivit datelor, tara noastra se afla pe ultimul loc in UE: am contractat putin peste 0% si am cheltuit zero lei, in conditiile in care sumele puteau fi accesate din 2015 pana la finalul lunii iunie 2018.

“Aveti mai jos situatia implementarii programului destinat combaterii somajului in randul tinerilor intre 18 si 25 de ani, din toate statele Uniunii Europene, tabel ce poate fi consultat pe site-ul Comisiei Europene. Sumele destinate acestui program lansat in 2015 puteau fi accesate pana in 30 iunie 2018”, a scris Corina Cretu, pe Facebook.

Graficul arata ca Romania nu a incasat, din 2015, pana la expirarea perioadei de contractare, adica finalul lunii iunie 2018, nici macar un leu pentru combaterea somajului in randul tinerilor. Vina nu e insa a UE, care nu ne-ar fi virat banii, ci a Romaniei, care fie nu i-a cerut, fie solicitarile de finantare nu au fost acceptate.

Romania planuia sa cheltuiasca 100% din fondurile care ii erau alocate, dar a reusit sa obtina decizia de acordare a finantarii pentru doar circa 1% din totalul de cheltuieli planificate. Spre comparatie, nici Irlanda nu a cheltuit vreun ban, dar tara are 100% din solicitarile de finantare deja acceptate si planificate.

Slovacia, in schimb, este tara care a reusit sa cheltuie cea mai mare suma, respectiv peste 90% din totalul alocat. Ungaria, Letonia si Polonia au cheltuit circa 80%, iar Suedia peste 70%.

Intre 50 si 60% au cheltuit Cehia, Bulgaria si Portugalia, iar toate celelalte tari au cheltuit intre 10% si 50%. Media la nivelul UE a cheltuielilor decise deja, din totalul celor planificate, este de peste 70%.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.