Dictionar finantari – litera C

dictionar finantari litera a

capacitate manageriala = Capacitate de a planifica, organiza, desfasura si controla anumite activitati.

cec = Instrument de plata prin care tragatorul (persoana care trebuie sa plateasca o suma de bani unui beneficiar) da un ordin neconditionat altei persoane (tras – o societate bancara la care tragatorul are deja constituit un disponibil sub forma unui cont) sa plateasca suma de bani prevazuta pe fila de cec persoanei (beneficiarul) care se prezinta cu cecul la sediul trasului.

cerere de finantare = Document prin care este solicitat sprijinul unui finantator pentru acoperirea costurilor de functionare ale unui proiect; in acest scop, in cadrul cererii este prezentat detaliat proiectul, este argumentata necesitatea si sunt prezentate avantajele sale.

ciclul proiectului = Proces care cuprinde diferitele tipuri de activitati care au loc la momente diferite in timpul executarii proiectului.

cofinantare = Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate intr-un contract de finantare – finantator, respectiv solicitant si parteneri, in cazul unui contract de finantare nerambursabila.

comitet de evaluare = Grup de persoane fizice desemnate de autoritatea contractanta, dupa criterii de competenta, multidisciplinaritate, obiectivitate si impartialitate, care urmeaza sa evalueze ofertele sau proiectele depuse de diversi solicitanti in cadrul unei licitatii.

comodat = Primirea unui bun in folosinta, cu obligatia de a-l inapoia la momentul stabilit in aceeasi stare in care a fost primit.

conditii de eligibilitate = Conditii obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana juridica, grup de persoane fizice sau persoana fizica individuala pentru a avea dreptul de a participa la o licitatie de proiecte de finantare

continuitatea proiectului = Continuarea activitatilor esentiale ale unui proiect, chiar la scara mai redusa, dupa incetarea finantarii nerambursabile, astfel incat grupurile tinta sa obtina in continuare beneficii.

contractare = Procesul de semnare si derulare a unui contract de finantare intre finantator si beneficiar (castigatorul unei licitatii de proiecte de finantare).

contributie in natura = Poate fi reprezentata de cladiri, echipamente, munca voluntara, alte bunuri sau servicii – apartinand solicitantilor de finantari nerambursabile sau partenerilor acestora din proiectele depuse.

cost direct = Cost legat direct numai de o anumita activitate sau proiect (salariile persoanelor care desfasoara activitatea respectiva etc.).

cost indirect = Cost legat de functionarea de ansamblu a unei organizatii care desfasoara mai multe activitati (cheltuielile de asigurare a sediului organizatiei etc.).

costuri eligibile = Cheltuieli acceptate in cadrul bugetului unui anumit proiect; lista lor difera functie de finantator si programul de finantare.

costuri neeligibile = Cheltuieli care nu sunt acceptate in cadrul bugetului unui anumit proiect; lista lor difera functie de finantator si programul de finantare.

creditarea unui cont bancar = Operatie prin care creste valoare disponibilului dintr-un cont bancar.

cuantificarea rezultatelor = Stabilirea unor valori numerice pentru rezultatele unui proiect.

curriculum vitae = Prezentare sumara (de regula, nu mai mult de 1-2 pagini) a unei persoane. Cuprinde date personale de identificare, informatii relevante privind experienta in anumite domenii sau activitati, precum si alte informatii (studii, domenii de interes personal etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top