Dictionar finantari – litera D

dictionar finantari litera a

dae = Dobanda anuala efectiva exprima sub forma procentuala costul total al unui credit. Rolul DAE este tocmai de a aduce la acelasi numitor comun toate costurile unui credit. Mai precis, DAE transforma si comisioanele aferente unui imprumut sub forma unei dobanzi. In acest fel, devine posibila compararea a doua credite, indiferent de tipul comisioanelor percepute. Iar diferenta dintre DAE si rata dobanzii se datoreaza in mare parte acestor costuri suplimentare: comisioane initiale, lunare, anuale, prime de asigurare de viata, etc.

data limita = Data pana la care pot fi depuse si inregistrate in evidentele organizatorului licitatiei proiecte pentru care se solicita finantare nerambursabila. De regula, aceasta data se refera la momentul cand este primit un proiect de organizatorul licitatiei, nu la momentul expedierii lui (prin posta, curier etc.) catre organizator. Proiectele ajunse dupa aceasta data sunt primite si inregistrate, dar sunt declarate necastigatoare si nu participa la licitatie.

debitarea unui cont bancar = Operatie prin care scade valoare disponibilului dintr-un cont bancar.

decont = Document prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o persoana juridica.

decontare = Operatiune contabila prin care se inregistreaza in evidentele unei persoane juridice folosirea unei sume de bani primite.

decontare = Operatie care consta in realizarea de plati si, respectiv, de incasari, astfel incat are loc lichidarea unor obligatii de plata.

delegat = Persoana imputernicita sa actioneze in numele unei persoane juridice pe un timp determinat, pentru a indeplini anumite servicii.

delegatie = Document prin care o persoana isi exercita anumite atributii acordate si prin care se atesta indeplinirea misiunii (v. delegat).

document de atestare a calificarii = Documente prin care este prezentata activitatea desfasurata de o organizatie pentru diversi beneficiari.

durabilitatea proiectului = Continuarea activitatilor esentiale ale unui proiect, chiar la scara mai redusa, dupa incetarea finantarii nerambursabile, astfel incat grupurile tinta sa obtina in continuare beneficii (sin. ‘continuitatea proiectului’).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top