Doua mari unitati scolare din Miercurea Ciuc vor fi reabilitate termic cu fonduri europene

Foto-1-3.jpg

In mai putin de doua saptamani de la semnarea primului contract din Miercurea Ciuc finantat prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1B, inca doua unitati scolare din Miercurea Ciuc vor obtine fonduri nerambursabile pentru reabilitare termica, ca urmare a semnarii contractelor in valoare totala de peste 10 milioane lei. Este vorba despre proiectele ”Reabilitare Scoala Gimnaziala József Attila” si ”Reabilitare Scoala Gimnaziala Liviu Rebreanu” pentru modernizarea carora municipalitatea solicita suma de circa 1,7 milioane euro pentru imbunatatirea eficientei energetice.

“Am spus deja, chiar la inceputul acestei luni, cand am semnat primul contract de finantare de acest tip, ca ne preocupa in cel mai inalt grad cresterea eficientei energetice la cladirile publice. Aceste proiecte duc la cresterea calitatii vietii si la dezvoltarea economiei. In domeniul invatamantului aproape toate cladirile au fost construite pana in 1990 si au o performanta energetica slaba, fapt ce determina costuri mari ale energiei. Noi cautam performanta scolara, dar trebuie sa o sustinem si investitional, de aceea asteptam si contractarea celorlalte 8 proiecte depuse pentru reabilitarea termica a inca o scoala, doua gradinite, doua internate scolare si trei licee. Pe langa acestea, mai avem in procesul de evaluare inca 3 proiecte pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit si speram ca vom utiliza, in total, peste 11 milioane euro din fonduri europene pe domeniul imbunatatirii eficientei energetice. Peste cel mult doi ani, elevii din Miercurea Ciuc vor studia in sali de clase mai bine incalzite, profesorii vor putea preda in conditii adecvate, iar parintii vor putea lucra linistiti fiindca scoala le asigura copiilor educatie in intr-un mediu mai bun”, a declarat domnul Ráduly Robert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Un numar de 62 proiecte din Regiunea Centru, dintre care 14 din judetul Harghita, sunt in prezent, o parte, contractate si o alta parte in diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investitii 3.1 B – Cladiri Publice din cadrul Programului REGIO 2014-2020, gradul de acoperire al acestei prioritati, prin sumele solicitate de proiectele ramase in evaluare, fiind de peste 182% (vezi link http://regio-adrcentru.ro/situatia-proiectelor-depuse-2/). Cu un buget disponibil de peste 181 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanteaza proiecte ce sprijina eficienta energetica si gestionarea inteligenta a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice.

Proiectul cu titlul ”Reabilitare Scoala Gimnaziala József Attila”, are o valoare totala de 6.214.244,55 lei, din care peste 4,6 milioane lei sunt reprezentati de fondurile nerambursabile, alocate de UE si Guvernul Romaniei, pentru realizarea activitatilor, diferenta constand in cofinantarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va incheia pana in 30.06.2019. Investitiile propuse vizeaza reducerea in valoare absoluta de peste patru ori a consumului anual specific de energie primara din surse neregenerabile, de la 553 kWh/m2*an la 135 kwh/m2*an. Concret, in urmatoarele 13 luni se vor efectua lucrari de reabilitare termica a cladirii, lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum si lucrari pentru instalarea sistemului de ventilare mecanica pentru asigurarea calitatii aerului interior. De asemenea, scoala va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum si de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice policristaline, montat pe acoperisul cladirii.

Proiectul cu titlul ”Reabilitare Scoala Gimnaziala Liviu Rebreanu”, are o valoare totala de 4.013.136,07 lei, din care peste 3 milioane lei sunt reprezentati de fondurile nerambursabile, alocate de UE si Guvernul Romaniei, pentru realizarea activitatilor, diferenta constand in cofinantarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va incheia cu o luna mai tarziu decat cel precedent. Investitiile propuse vizeaza reducerea consumului anual specific de energie primara din surse neregenerabile, precum si diminuarea la mai putin de jumatate a emisiei de CO2 a cladirii scolii, de la 77 kg/m2/an, la 30 kg/m2/an. Concret, in urmatoarele 14 luni se vor efectua lucrari de reabilitare termica a cladirii, lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum si lucrari pentru instalarea sistemului de ventilare mecanica pentru asigurarea calitatii aerului interior. De asemenea, scoala va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum si de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice.

”Municipalitatea din Miercurea Ciuc este preocupata de cresterea eficientei energetice a cladirilor publice si de locuit, nu numai datorita faptului ca aceasta zona depresionara este cea care inregistreaza constant temperaturi scazute ci si pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor. Exemple de succes ale preocuparilor locale privind eficienta energetica s-au inregistrat in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, perioada in care in Miercurea Ciuc au fost reabilitate termic sute de apartamente din cladirile de locuit. Consideram ca autoritatile administratiei publice din Regiunea Centru au raspuns foarte bine obiectivului Axei Prioritare 3 din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, pentru a sustine dezvoltarea economiei locale eficiente energetic si a societatii orientate catre utilizarea energiei verzi. Realizarea acestor investitii va aduce beneficii intregii comunitati locale, prin scaderea consumului de energie primara, costuri mai mici cu intretinerea si, implicit, resurse financiare pentru alte investitii prin degrevarea bugetului local de cheltuielile cu sistemul traditional de incalzire.”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.