Drumul de centura al municipiului Galati ar putea fi modernizat printr-un proiect european de aproximativ 40 milioane euro

drum-fonduri-europene.jpg

Consiliul Local Galati a aprobat, intr-o sedinta extraordinara, trecerea terenului aferent drumului de centura din domeniul public si administrarea municipiului Galati in domeniul public si administrarea Consiliului Judetean Galati pentru a putea fi modernizat si reabilitat printr-un proiect european de aproximativ 40 milioane euro.

Primarul municipiului Galati, Ionut Pucheanu, a declarat ca prin hotararea adoptata de CL Galati i s-a inlesnit Consiliului Judetean Galati posibilitatea sa depuna un proiect pentru modernizarea soselei de centura cu fonduri europene, activitate care va dura trei-patru ani.

“Este vorba despre predarea drumului de centura a municipiului Galati catre Consiliul Judetean care este in momentul de fata singura entitate eligibila pentru a atrage fonduri pentru un astfel de proiect. Este un proiect care cred ca se va ridica la aproximativ 40 de milioane de euro, din calculele noastre, iar cu tot ceea ce inseamna perioada de licitatii, cred ca se va duce la aproximativ trei-patrru ani de zile pentru implementare”, a spus primarul.

Edilul a mai spus ca modernizarea soselei de centura va presupune largirea carosabilului la patru benzi, care va facilita traficul greu si va reduce numarul de accidente. “Este un proiect extrem de important pentru municipiul Galati pentru ca ar rezolva multe probleme, pe de o parte legate de accesul traficului greu in municipiul Galati, iar pe de alta parte problemele care tot apar de fiecare din punct de vedere al accidentelor care au loc pe centura aceasta a noastra. Speram sa il ducem la bun sfarsit pentru ca termenele sunt foarte scurte, pana pe 28 decembrie trebuie sa depunem proiectul”, a precizat primarul. Pucheanu a mai precizat ca pentru realizarea proiectului vor fi facute aproximativ 14 exproprieri in valoare de circa 1,5 milioane de euro. “La prima vedere vor fi 14 exproprieri din cate stiu, e posibil sa mai para doua-trei exproprieri, aproximativ 1,5 milioane de euro ar fi necesari pentru exproprieri, dar sumele vor putea fi avansate in momentul in care vom avea un studiu sau o evaluare, vorbim la nivel ipotetic acum”, a mentionat edilul.

CJ Galati a aprobat, tot intr-o sedinta extraordinara, solicitarea catre CL Galati pentru preluarea drumului de centura a municipiului Galati. Potrivit presedintelui CJ Galati, Costel Fotea, dupa semnarea parteneriatului cu CL Galati, va fi nevoie de doua hotarari de guvern pentru ca autoritatile sa poata depune proiectul, pana pe 28 decembrie, la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est, pentru a obtine finantarea, prin Programul Operational Regional 2014-2020, axa de finantare SUERD.

“Este un proiect vital, de importanta strategica pentru judetul Galati. Sper sa si fie implementat. Ca proiect, facand conexiune cu un drum national – DN 26, care se intersecteaza cu un drum european TNT, centura va avea un punctaj foarte mare, ceea ce ma face increzator ca va fi eligibil. Este un proiect al CJ, impreuna cu municipiul Galati. Va fi un parteneriat intre consiliile local si judetean – 10,98 de kilometri de drum municipal vor fi transformati si clasificati in drum judetean. in perioada imediat urmatoare, trebuie sa obtin doua hotarari de guvern, asta este temerea mea: una pentru clasificarea drumului si alta pentru a trece suprafetele de teren din patrimoniul CL in patrimoniul CJ. Avantajul este ca, in momentul de fata, mai sunt bani necheltuiti pe aceasta axa”, a declarat Fotea.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.