Efectele unei eventuale schimbari a strategiei privind subventionarea locurilor de munca

subventie-cas.jpg

Context – premierul Ponta a anuntat ca vor fi aplicate scutiri de la plata CAS timp de 1 an pentru firmele care angajeaza someri cu varsta mai mica de 25 de ani sau persoane de peste 55 de ani.

Angelica Ene – Payroll Accountant Accace Romania: Declaratia vine intr-un moment in care Romania se confrunta cu rezultatele scazute inregistrate la examenul de bacalaureat si ingrijorarea exprimata de specialisti privind influenta acestora asupra ratei somajului. In mod clar, noua reglementare vizeaza tineretul, nu persoanele in varsta, unde limita nu mai este 45 de ani, ci de 55.

In prezent, exista subventii oferite angajatorilor pentru angajarea:

  • Pe perioada nedeterminata a absolventilor care la data absolvirii nu aveau raporturi de munca sau de serviciu  – companiile sunt scutite pentru o perioada de 12 luni / 18 luni in cazul persoanelor cu handicap de la plata contributiei aferente angajatilor incadrati si primesc lunar (timp de 12 luni / 18 luni in cazul persoanelor cu handicap), in functie de tipul absolventului, o suma cuprinsa intre 500-750 RON (echivalent 1-1.5 indicatorul social de referinta). Stimulentul se acorda proportional cu timpul lucrat, luandu-se in calcul perioadele de suspendare. Pentru a beneficia de stimulente, compania trebuie sa mentina raporturile de munca cu respectivul absolvent timp de 3 ani (angajatul sa nu inceteze din motive ce nu tin de persoana sa) si sa nu aiba intarzieri la plata datoriilor catre stat.
  • Pe perioada nedeterminata a somerilor in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale – companiile sunt scutite pe o perioada de 12 luni de la plata contributiei aferente angajatilor incadrati si primesc lunar o suma egala cu indicatorul social de referinta: 500 RON. Pentru a beneficia de stimulente, compania trebuie sa mentina raporturile de munca cu respectivul angajat timp de 2 ani (angajatul sa nu inceteze din motive ce nu tin de persoana sa) si sa nu aiba intarzieri la plata datoriilor catre stat.
  • Persoanelor in conditiile de mai sus care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile legale de a iesi la pensie (pensie anticipata partial sau limita de varsta) – suma de 500 RON specificata mai sus se acorda pana in momentul cand angajatul iese la pensie.
  • Pe perioada nedeterminata a persoanelor cu handicap – companiile primesc o suma egala cu indicatorul social de referinta: 500 RON. Pentru a beneficia de stimulente, compania trebuie sa mentina raporturile de munca cu respectivul angajat timp de 2 ani (angajatul sa nu inceteze din motive ce nu tin de persoana sa) si sa nu aiba intarzieri la plata datoriilor catre stat.

In mod sigur, aceasta propunere va reaminti angajatorilor de existenta stimulentelor acordate de stat in vederea angajarii tinerilor, persoanelor cu handicap si a persoanelor in varsta, insa pana la publicarea unei astfel de legi si a normelor de aplicare nu vom putea stabili exact impactul financiar.

Declaratia premierului Ponta este insa incompleta, deoarece se specifica doar scutirea de la contributiile sociale (pensie, sanatate, somaj) aferente persoanelor cu varsta mai mica de 25 de ani sau mai mare de 55 de ani, insa nu se mentioneaza nimic despre alte sume pe langa aceasta scutire (in prezent, avem sumele de care beneficiaza compania, raportate la indicatorul social de referinta, acordate pentru fiecare persoana angajata de catre companie conform celor de mai sus).

Sa luam un exemplu:

RON Brut Somaj Pensii Sanatate Total contributii angajat
Angajat normal 2000 10 210 110 330

Daca in prezent compania angajeaza un somer in varsta de peste 45 ani: compania este scutita de 10 RON aferenti somajului pentru persoana + beneficiaza de stimulentul de 500 RON (total beneficiu 510 RON / 1 persoana angajata in aceste conditii – beneficiul companiei). Conditii: somer, varsta >45 ani, raporturi de munca: minimum 2 ani

Daca luam in calcul datele primite pana in prezent privind propunerea premierului, compania ar fi scutita de 330 RON. Conditii: varsta >55 ani, raporturi de munca: minimum 2 ani.

In concluzie, pentru ca o companie sa aiba un beneficiu conform informatiilor facute publice pana in prezent, un angajat ar trebui sa aiba un salariu brut de peste 3.050 RON.

In mod clar, nu este o veste buna pentru persoanele in varsta, deoarece limita de 45 de ani ar deveni 55 si, dupa cum stim, companiile sunt reticente in ceea ce priveste angajarea persoanelor trecute de o anumita varsta, chiar daca experienta lor pe piata muncii ar trebui sa fie considerata un avantaj.

De asemenea, prin inlocuirea termenului absolvent cu somer cu varsta mai mica de 25 ani, se incurajeaza angajarea nu doar a celor ce au terminat o forma de invatamant (fara experienta), ci si a celor ce au deja experienta cumulata pe piata muncii pana la aceasta varsta, insa au ramas fara serviciu din cauza conditiilor economice nefavorabile. Prin angajarea acestui segment de persoane (18-25 ani), statul ar avea foarte mult de beneficiat prin asigurarea unei continuitati in munca pana ce acestia acumuleaza destula experienta pentru a nu mai avea dificultati in alegerea unui loc de munca.

Sursa: ACCACE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top