Elevi romani, premiati de Comisia Europeana in cadrul proiectului eTwinning

elevi.jpg

eleviCele mai bune proiecte scolare transfrontaliere ale anului vor fi premiate in cadrul ceremoniei de premiere eTwinning 2013 de la Lisabona.

In acest an, premiul cel mare revine proiectului „Rainbow village”, care a reunit elevi cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani din Franta, Grecia, Romania, Regatul Unit, Turcia, Italia, Slovacia si Polonia. Elevii au creat o lume virtuala post-apocalipsa, explorand teme precum supravietuirea, protectia naturii si cetatenia.

Reteaua eTwinning este o sala de clasa virtuala in care elevi si profesori de la 100.000 de scoli din 33 de tari europene participa la proiecte interactive prin intermediul internetului. in cadrul ceremoniei vor fi anuntate in total noua premii.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a declarat: „Felicit calduros toate scolile castigatoare. Sunteti cei mai buni! Ne aflam in Anul european al cetatenilor si de aceea este foarte potrivit ca un proiect care are in centrul lui ideea de cetatenie sa castige premiul cel mare. Suntem foarte mandri de succesul programului eTwinning. El da tinerilor un sentiment de mandrie locala si europeana, permitandu-le totodata sa-si largeasca orizonturile si sa invete cum sa devina cetateni activi ai Europei.”

Proiectele castigatoare, alese dintre 300 de propuneri, sunt impartite in trei grupe de varsta (4–11 ani, 12–15 ani si 16–19 ani). Se acorda, de asemenea, sase premii pentru categorii speciale: premiile pentru limbile spaniola, franceza, germana si engleza, Premiul Marie Skłodowska Curie pentru matematica si stiinte si Premiul Mevlana pentru intelegere interculturala.

Proiectul castigator la categoria de varsta 4–11 ani este „Friends Fur-ever”, un proiect la care au colaborat scoli din Romania, Polonia si Portugalia si a carui tema centrala este cainele ca fiind prietenul cel mai bun al omului.

Castigatorii de la categoria de varsta 16‑19 ani si-au construit proiectul in jurul aventurilor unui purice calator, elevii avand ocazia sa fie scenaristi, desenatori si traducatori.

Premiul pentru limba spaniola se imparte intre scoli din Italia, Spania, Portugalia si Danemarca, iar premiul pentru limba franceza intre scoli din Italia si Polonia. scoli din Franta, Polonia si Grecia impart premiul pentru limba germana, iar premiul pentru limba engleza se acorda unor elevi din Grecia, Letonia, Franta, Austria si Portugalia.

Premiul Marie Skłodowska Curie revine unui proiectului „Fly Me to The Moon”, care imbina observatii sau masuratori stiintifice cu activitati de cercetare a traditiilor si credintelor locale. Scolile castigatoare sunt din Slovenia, Franta, Grecia, Spania, Polonia si Turcia.

Castigatorii Premiului Mevlana au lucrat la un proiect intitulat „Intercultural dialogue through fairy tales, drama and art”. Acesta a reunit studenti si profesori din 29 de tari, care au colaborat pentru a cunoaste diferitele culturi ale tarilor din care provin scolile partenere.

Context

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Lisabona in cadrul unei conferinte la care vor participa 500 de profesori din 33 de tari europene. Ei vor face un schimb de idei si de noi metode de predare, cum sunt metodele in care se profita la maximum de tehnologiile informatiei si comunicatiilor.

Reteaua eTwinning face parte din Programul Comenius al UE si beneficiaza de fonduri anuale de aproximativ 10 milioane EUR. Finantarea nu se acorda pentru proiecte individuale, ci se concretizeaza in instrumente si sprijin pentru cadrele didactice si elevi, precum portalul eTwinning, si in seminare pentru profesori.

In toate tarile UE, dar si in Croatia, Islanda, Norvegia, Turcia, Elvetia si fosta Republica Iugoslava a Macedoniei exista Birouri Nationale de Asistenta care promoveaza reteaua eTwinning si ofera formare si asistenta online si prin telefon.

Un studiu recent arata ca eTwinning este o modalitate simpla si accesibila ca pret prin care scolile se pot implica intr-o cooperare internationala. Conform aceluiasi studiu, datorita implicarii in eTwinning, cadrele didactice si-au imbunatatit competentele si relatiile cu elevii si si-au largit retelele profesionale. Elevii au devenit mai motivati si au lucrat mai bine in echipa.

Ca parte a noului program Erasmus pentru toti, care va incepe in 2014, Comisia si-a propus ca eTwinning sa devina o platforma pentru toate scolile care doresc sa coopereze la nivel transfrontalier cu sprijinul UE.

Programul eTwinning contribuie la realizarea obiectivelor UE de a imbunatati competentele digitale si invatarea prin colaborare intre colegi. In cursul acestui an, Comisia va publica o strategie pentru deschiderea invatamantului vizand imbunatatirea acestuia si dezvoltarea competentelor prin noi tehnologii si resurse educationale cu acces liber.

La inceputul acestei luni, Comisia a lansat proiectul „eTwinning Plus”, prin care reteaua eTwinning se extinde pentru a cuprinde scoli din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova si Ucraina. Comisia intentioneaza, de asemenea, sa extinda progresiv programul la tarile vecine din sud, incepand cu Tunisia.

Document anexat:

Lista completa a castigatorilor. (PDF)

Sursa: Comisia Europeana

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top