UE evita o criza de finantare pentru programul Erasmus

studiu1.jpg

Actualii si viitorii studenti Erasmus nu mai trebuie sa isi faca griji: statele membre si Parlamentul European au reusit sa evite o criza de finantare care ameninta binecunoscutul program de schimb, in urma incheierii unui acord de ultim moment care a permis Uniunii Europene sa acopere un deficit in bugetul pentru 2012 si sa inlature incertitudinile cu privire la finantarea pentru 2013. Datorita acordului, Comisia va fi in masura sa furnizeze aproximativ 280 000 de burse de studii Erasmus in anul universitar 2013-2014.

De asemenea, acordul previne aparitia unor probleme si in cazul altor programe de schimb derulate in cadrul programului de invatare pe tot parcursul vietii (Leonardo pentru ucenici, Comenius pentru scoli, Grundtvig pentru educatia adultilor), care permit tinerilor si personalului didactic sa isi extinda gama de competente si perspectivele de cariera, prin studiu sau formare in strainatate. In plus, acordul bugetar elimina incertitudinile cu privire la actiunile Marie Curie, care sprijina mobilitatea internationala a cercetatorilor.
    
Rezultatul negocierilor a fost salutat de catre Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret. “Ma bucura faptul ca statele membre si parlamentarii au ajuns la un acord care este un stimulent considerabil pentru studentii Erasmus si alti beneficiari ai programelor noastre. Acesta este un semnal pozitiv ca Europa este hotarata sa investeasca in educatie si competente.
    
Acordul aprobat pe 12 decembrie in mod oficial de catre Parlamentul European, dupa ce primise saptamana trecuta unda verde din partea statelor membre, sterge un deficit in valoare de 180 de milioane EUR din bugetul pentru 2012 aferent programului de invatare pe tot parcursul vietii; din acest total, suma corespunzatoare programului Erasmus era de aproximativ 90 de milioane EUR.

De la intrarea in vigoare a acordului, Comisia poate transfera fondurile necesare catre agentiile nationale care sunt responsabile cu derularea programului Erasmus in statele membre. Agentiile vor debloca apoi fondurile pentru beneficiarii programului, inclusiv pentru universitatile si colegiile de origine care platesc lunar bursele catre studenti.

Parlamentul European si Consiliul au ajuns, de asemenea, la un acord privind bugetul UE pentru anul 2013 care aduce aproximativ 500 de milioane EUR pentru programul Erasmus si 1.015 milioane EUR pentru intregul Program de invatare pe tot parcursul vietii.

ERASMUS reprezinta peste 40% din bugetul programului de invatare pe tot parcursul vietii. Aproape 90% din bugetul Erasmus este investit in componentele de mobilitate a studentilor si a personalului.
    
Context

Deficitul bugetului pentru anul 2012 corespunzator tuturor programelor UE s-a ridicat la 9 miliarde EUR. Conform acordului din 12 decembrie, Parlamentul European si Consiliul au convenit sa furnizeze o contributie complementara de 6 miliarde EUR pentru acoperirea imediata a nevoilor urgente, urmand ca restul sumei (2,9 miliarde EUR) sa fie transferat in 2013. Pentru majoritatea beneficiarilor, cum ar fi studentii Erasmus, cercetatorii si intreprinderile, acest lucru inseamna ca toate platile care trebuiau efectuate in 2012 vor fi efectuate in 2012. Fondurile reportate pentru anul viitor vor acoperi facturi pentru proiecte de fonduri structurale, in special cele a caror plata face obiectul unor suspendari.

De asemenea, Parlamentul European si Consiliul au convenit asupra unui buget total de 132,8 miliarde EUR pentru 2013. Aceasta inseamna cu 5 miliarde EUR mai putin fata de propunerea Comisiei, care a avut la baza estimari primite chiar de la cele 27 de state membre. Comisia isi manifesta temerile asupra unui nou deficit bugetar cu care s-ar putea confrunta UE toamna viitoare, avand in vedere suma suplimentara de 2,9 miliarde EUR reportata din 2012.

Cea mai mare parte a bugetului UE se cheltuie pentru sprijinirea dezvoltarii economice si a competitivitatii in statele membre (35,5% pentru politica de coeziune) si a agricultorilor (33,1% pentru politica agricola comuna). Finantarea pentru Erasmus se ridica la aproximativ 0,4% din bugetul total.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.