Eugen Teodorovici: Anul acesta e mort in ce priveste atragerea fondurilor europene

Teodorovici_tribuna.jpg

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene si fost ministru de Finante, a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, ca Romania s-a intors in perioada 2009-2011 in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si considera ca anul in curs este ‘mort’ din acest punct de vedere.

In 2012, cand PSD a preluat guvernarea, Romania, din pacate, era ultima tara intr-un clasament in Europa, avand undeva la 6% aproximativ. Deci, un nivel inacceptabil. Va dati seama, prin 2007 incepand, pana in 2012, Romania nu a putut sa faca dovada ca este pregatita in a accesa o sursa de finantare practic gratuita pentru tara, pentru diferite domenii de interes public. Azi, Romania, pentru primul ciclu financiar, 2007-2013, se afla undeva la 74-75% si asa cum am estimat eu la inceputul mandatului meu de ministru al fondurilor europene, Romania poate inchide undeva la 80%. Stiti foarte bine, atunci cand am estimat acest nivel de absorbtie, de 80%, chiar in programul de guvernare al PSD, noi am prins acolo ca vom face intre 50 si 80%. Iar in primul an practic de mandat al meu de ministru al Fondurilor Europene, am ajuns la nivelul minim propus de PSD in planul de guvernare. Ca paranteza si este demn si important, zic eu, de afirmat, cred ca PSD e singurul partid care in ceea ce a promis in planul de guvernare si-a respectat in foarte mare masura acele angajamente”, a mentionat Eugen Teodorovici.

El a aratat ca in perioada guvernarii PSD Romania a fost, timp de doi ani, in perioada mandatului sau in fruntea Ministerului Fondurilor Europene, prima in Europa in ce priveste banii incasati.

“Acesta este nivelul pe care eu l-am preluat ca ministru si ceea ce am lasat in 2015, in martie, cand m-am mutat la Ministerul de Finante. Adica 7,4 miliarde de euro in doi ani, facturi trimise catre Bruxelles pentru a fi decontate. Sunt cifre pe care Comisia Europeana le confirma, deci nu sunt date scoase din buzunar. Mai mult, ceea ce Comisia a trimis catre Romania in rambursari de cheltuieli. La fel, ce am preluat la inceput de mandat si ce am lasat, adica 7,1 mld de euro intrate in doi ani in tara. Este prima pozitie a Romaniei timp de doi ani de zile la ceea ce inseamna rambursarea de fonduri catre un stat membru. Dar uitati ce au celelalte state membre, cam pe unde se afla. Si aici o sa aveti si alte cateva aspecte, si anume Romania nu a pierdut doi ani de zile nici un euro de la Comisia Europeana. De asemenea, important este urmatorul lucru: nu neaparat pozitia lui Teodorovici sau a PSD, ci faptul ca Romania a demonstrat ca poate sa fie acolo sus, intre primele state”, a completat Teodorovici.

Potrivit acestuia, Romania s-a intors in ce priveste absorbtia in perioada 2009-2011 si considera ca anul in curs este ‘mort’ in ceea ce priveste fondurile europene.

“Asta de fapt arata astazi ca Romania ne-am reintors la ce a fost in 2009-2011, ca perioada, din pacate pentru noi ca tara spun asta. Va dau la fel cateva exemple. Romania are astazi avansuri primite de la Comisia Europeana de undeva la doua miliarde de euro doar pentru urmatorul ciclu financiar, 2014-2020. Bani care zac in conturi, nu sunt pusi la dispozitia beneficiarilor. Sunt mii de facturi pentru beneficiari neplatite astazi la Ministerul Fondurilor Europene. Noul ciclu financiar nu este acreditat, sistemul nu este acreditat, nu este confirmat, sa spunem de Curtea de Conturi. Deci avem trei probleme majore. Am avut o discutie cu domnul ministru al Fondurilor Europene, domnul ministru Ghinea si aici trebuie sa recunosc, ca asa e normal sa facem ca politicieni, ca dansul m-a sunat, am avut o discutie la minister, am apreciat acest gest, e un gest normal, pentru ca trebuie sa facem un transfer oarecum de expertiza si, cum v-am spus, din punctul meu de vedere, a fost un gest de normalitate. Din pacate in schimb, ceea ce doamna Raducu, ministrul anterior al Fondurilor Europene, care din punctul meu de vedere a fost o catastrofa pentru tara, o rusine nationala… Nu singura. Nu e o chestiune politica, e o chestiune de fapte pe care le traim si le vom constata cu totii pe pielea noastra”, a spus Teodorovici.

Senatorul PSD a mai afirmat ca i-a transmis ministrului Ghinea care sunt prioritatile pe care trebuie sa le urmeze pana la finalul acestui an.

“Anume, plati la zi pentru toate facturile, deci sa nu mai fie nici un fel de factura in casa, in minister, oriunde in minister, in administratie neplatita pentru firme, pentru oameni, pentru privati, pentru cei care au proiecte europene. Doi: sa lanseze toate finantarile europene pentru noul ciclu financiar pana la final de an, tot, privat, public, absolut tot. Si, trei: sa acrediteze noul sistem pe 2014-2020. Astea trei obiective. Daca face lucrurile astea, pot sa-i strang mana la final de an. Din pacate, eu trebuie s-o spun, nu sunt pesimist, dar situatia ne arata ca anul acesta va fi un an mort in ceea ce inseamna fonduri europene. Anul acesta se vorbeste efectiv de un zid, pentru ca acele eforturi nu sunt insotite de masuri complementare de actiuni care sa duca la, nu stiu, bunul mers al economiei. Uitati-va la agricultura, avem plati, sunt mii de beneficiari la fel neplatiti in zona de agricultura, in conditiile in care avem un premier care a fost comisar european pe politica agricola, a fost ministru al Agriculturii, avem un ministru al agriculturii astazi, Achim Irimescu, care a fost in Ministerul Agriculturii ca secretar de stat. Deci, amandoi constituie o echipa care cunoaste foarte bine sau ar trebui sa cunoasca foarte bine interesele romanilor. Atunci, ne intrebam, poate retoric sau, nu stiu, bine ar fie nu doar retoric: interesele cui sunt de fapt purtate la nivel de guvern?”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.