Apelul de proiecte „Sprijin structural pentru organizatiile de cercetare in domeniul politicii publice europene (grupuri de reflectie) si pentru organizatiile societatii civile la nivel european” este subsumat Programului „Europa pentru cetateni” (2014-2020) si este conditionata de aprobarea programului in forma actuala, fara modificari importante.
Prezenta cerere de propuneri are ca obiective:
- sa sensibilizeze publicul cu privire la memoria trecutului, la istoria si valorile comune ale Uniunii si la scopul acesteia de a promova pacea, valorile sale si bunastarea popoarelor sale prin stimularea dezbaterii, a reflectiei si a dezvoltarii de retele;
- sa incurajeze participarea democratica si civica a cetatenilor la nivelul Uniunii, printr-o mai buna intelegere a procesului de elaborare a politicilor Uniunii si prin promovarea oportunitatilor de implicare sociala si interculturala si de voluntariat la nivelul Uniunii.
Prioritati tematice
Actiunea 1: O memorie europeana – sprijina organizatiile care reflecteaza asupra cauzelor regimurilor totalitare in istoria moderna a Europei, precum si asupra altor momente definitorii si puncte de referinta din istoria europeana recenta.
Momentele istorice comemorate cu precadere in 2014 vor fi: implinirea a 100 de ani de la declansarea primului razboi mondial, cea de a 25-a aniversare a caderii Zidului Berlinului si 10 ani de la extinderea Uniunii Europene catre centrul si estul Europei.
Actiunea 2: Implicare democratica si participare civica – In perioada 22-25 mai 2014, in toate statele membre vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European.
In acest context, programul „Europa pentru cetateni” va sprijini, prin actiunea 2, organizatiile care se preocupa de participarea cetatenilor la viata democratica a UE, de la democratia locala la imputernicirea cetatenilor in vederea participarii lor depline la politicile UE.
Pentru a fi eligibili in vederea unui parteneriat-cadru, candidatii trebuie sa fie ONG-uri non-profit legal constituite, cu rol activ in promovarea cetateniei europene si sa se incadreze la una din urmatoarele categorii:
a. Organizatii ale societatii civile pentru „O memorie europeana” (actiunea 2)
Organizatii ale caror activitati se concentreaza in jurul reflectiei cu privire la cauzele regimurilor totalitare din istoria moderna a Europei (in special, dar nu numai, nazismul care a condus la holocaust, fascismul, stalinismul si regimurile comuniste totalitare) si la comemorarea victimelor acestora.
Organizatii care desfasoara activitati legate de alte momente definitorii si puncte de referinta din istoria europeana recenta.
Organizatii care se preocupa de valorile comune ale UE: sensibilizarea cetatenilor cu privire la importanta pastrarii si promovarii valorilor democratice in Europa, de exemplu prin evocarea unor personalitati europene, cum ar fi parintii fondatori ai proiectului european sau alte figuri marcante care au avut, ulterior, o contributie semnificativa la constructia europeana.
b. Organizatii ale societatii civile care desfasoara activitati la nivel european (actiunea 2): Organizatii-umbrela, retele si alte organizatii ale societatii civile al caror scop este sa incurajeze participarea civica a cetatenilor la nivelul Uniunii, prin facilitarea unei mai bune intelegeri de catre cetateni a procesului de elaborare a politicilor Uniunii si prin promovarea oportunitatilor de implicare civica la nivelul Uniunii.
c. Organizatii de cercetare in domeniul politicilor publice europene (grupuri de reflectie) (actiunile 1 si 2): Aceste organizatii creeaza o legatura intre cercetare si procesul de elaborare a politicilor la nivel european. Ele contribuie la identificarea de solutii si faciliteaza interactiunea dintre oamenii de stiinta, intelectuali si factorii de decizie. Cererea de propuneri vizeaza grupurile de reflectie axate in principal pe obiectivele si prioritatile programului „Europa pentru cetateni”, desfasurand activitati care nu se rezuma doar la cercetare si care nu vizeaza in mod exclusiv grupurile specializate.
d. Platforme de organizatii paneuropene (actiunea 2): Specificitatea acestor platforme consta in faptul ca membrii lor sunt ei insisi organizatii-umbrela (platforme) la nivel european. Aceste platforme paneuropene reprezinta un numar foarte mare de cetateni europeni si acopera o gama larga de domenii de politica.
Activitati eligibile
Parteneriatul-cadru are o durata de 4 ani. Pentru subventiile anuale specifice, perioada de eligibilitate trebuie sa corespunda anului bugetar al solicitantului.
Activitatile solicitantului trebuie sa aiba o contributie tangibila la dezvoltarea si implementarea obiectivelor generale si specifice ale programului.
Solicitantii trebuie sa furnizeze:
- un program de lucru strategic pentru o perioada de patru ani incepand cu 2014;
- un program de lucru anual detaliat pentru o perioada de 12 luni incepand cu 2014.
Programul de lucru strategic al organizatiei solicitante trebuie sa acopere activitatile sale statutare, inclusiv conferinte, seminarii, mese rotunde, reprezentarea, comunicarea si valorizarea, precum si alte activitati recurente cu dimensiune europeana legate de activitatile din programul „Europa pentru cetateni”.
Criterii de evaluare
Pentru evaluarea cererilor se vor aplica urmatoarele criterii de atribuire:
- Coerenta cu obiectivele programului si cu linia de actiune a programului: 30%;
- Calitatea planului de activitate/programului de lucru: 30%;
- Diseminare: 15%;
- Impactul si implicarea cetatenilor: 15%;
- Masura in care absenta fondurilor compromite implementarea programului de lucru: 10%.
Conditii de finantare
Bugetul total disponibil pentru parteneriate-cadru de patru ani (2014-2017) va fi de 27,04 milioane euro. Aproximativ o treime va fi dedicata organizatiilor de cercetare in domeniul politicii publice europene (grupuri de reflectie).
Bugetul total disponibil pentru subventiile anuale specifice care urmeaza sa fie acordate in 2014 va fi de 6,76 milioane euro pentru anul 2014. Comisia Europeana intentioneaza sa finanteze aproximativ 34 de organizatii in cadrul prezentei cereri de propuneri.
Intentia este de a selecta aproximativ 8 organizatii pentru actiunea 1 „O memorie europeana” si 26 de organizatii pentru actiunea 2 „Implicare democratica si participare civica” din cadrul programului „Europa pentru cetateni”.
Tipul solicitantului: Organizatii ale societatii civile pentru „O memorie europeana” (actiunea 1)
Suma minima: 60.000 euro
Suma maxima: 200.000 euro
Tipul solicitantului: Organizatii ale societatii civile care desfasoara activitati la nivel european (actiunea 2)
Suma minima: 60.000 euro
Suma maxima: 200.000 euro
Tipul solicitantului: Organizatii de cercetare in domeniul politicilor publice europene (grupuri de reflectie) (actiunile 1 si 2)
Suma minima: 60.000 euro
Suma maxima: 350.000 euro
Tipul solicitantului: Platforme de organizatii paneuropene (actiunea 2)
Suma minima: 60.000 euro
Suma maxima: 600.000 euro
Ajutorul financiar din partea Uniunii nu poate depasi 70% din cheltuielile eligibile provizorii pentru toate categoriile de organizatii cu exceptia platformelor de organizatii paneuropene, pentru care plafonul este stabilit la 90%.
Termen-limita
Termenul-limita pentru depunerea cererilor este 20 decembrie 2013, ora 12.00 p.m. (la pranz, ora Bruxelles-ului).
Cererile trebuie depuse completandu-se doar formularul disponibil in format electronic, prin intermediul platformei electronice: http://ec.europa.eu/education/participants/portal.
Formularul este disponibil online incepand cu 22 noiembrie 2013.
DOCUMENTATIE
Puteti descarca urmatoarele documente utile:
Apel de propuneri (DOC, Ro)
Ghidul solicitantului (PDF, En)
Model de formular – doar cu titlu informativ! (PDF)
Model de formular pentru buget (XLS)
Model de contract de parteneriat
Declaratie de confidentialitate
Formular de identificare financiara
Declaratie pe propria raspundere
Finantator: Comisia Europeana
Sursa: Europa.eu
[caseta-final-fise]