In timpul inundatiilor mari care au avut loc in ultimii ani in nord-vestul Europei (Rhine, Meuse, Escaut, Elbe, etc) era vizibil ca un flux considerabil de informatii circula in cadrul fiecarui serviciu de raspuns, intre acestea, dar si intre ele si publicul in general.
Dar „raportul von Kirchbach” despre inundatia Elbei din 2002 a aratat ca in ciuda faptului ca informatii relevante erau cu siguranta puse la dispozitie, acestea nu au fost transmise in locurile potrivite, sau nu intr-un mod util.
Nivelele de apa crescande cer un management de coordonare a informatiilor. Acesta este obiectivul proiectului NOAH: furnizarea de informatii de incredere rapid, inainte si in timpul situatiei de criza cauzate de inundatie.
Parteneriatul Rhine
Partenerii proiectului sunt organizatii germane si olandeze situate de-a lungul Rhinu-ului. Participanti din Irlanda, Franta, Anglia, Scotia si Polonia au de asemenea rolul de observatori sau experti.
Partenerii olandezi sunt coordonatorii proiectului STOWA (Fundatia pentru cercetare a apei), patru consilii a apei („Waterschap”) si Ministerul Transporturilor si Cailor Navale („Rijkswaterstaat-RIZA”).
Partenerii germani sunt „Hochwasserschutzzentrale” (Centrul de Protectie impotriva Inundatiilor) din Cologne si, in regiunea Bade-Wurtemberg, „Regierungsprasidium” din Karlsruhe care cuprinde o federatie de sase districte administrative ale Rhine-ului, dintre Iffezheim si Mannheim.
Cu expansiunea lui NOAH de la un sistem de rau la un sistem de coasta, noi parteneri s-au alaturat proiectului: din Irlanda, Oficiul Lucrarilor Publice (OLP) si Consiliul Orasului Dublin (DCC); din Germania, Erftverband; din Olanda, un departament al Ministerului pentru Transport si Cai Navale, Divizia drumurilor si inginerie hidraulica si Delfland.
Informatia corecta, la locul potrivit si la timpul potrivit
Principalul obiectiv al NOAH este de gestionarea fluxului de informatii din timpul inundatiilor. Informatii relevante trebuie sa fie disponibile rapid, de incredere, clare si transmise la locul potrivit – inainte, in timpul si dupa criza. Grupurile tinta sunt, pe de o parte, toti cei care iau deciziile profesionale si managerii ingrijorati de problema apei si, pe de alta parte, publicul si media.
Bazate pe o stransa colaborare dintre conducerea apei si serviciile de urgenta, sistemul de comunicare si informare „FLIWAS” face legatura dintre alerte si mecanismele de prognoza a diferitelor scenarii a catastrofelor posibile.
Al doilea obiectiv a proiectului este de a crea „parteneriate de inundatie” intre autoritatile locale, public si actionarii socio-economici care ar putea fi ingrijorati in privinta inundatiilor. Pe timp de criza, aceste parteneriate vor facilita coordonarea de raspunsuri. In alte situatii, acestea vor contribui la constientizarea pericolului de catre oameni.
Rezultate: Mecanismul FLIWAS
Partenerii au realizat un mecanism telematic numit FLIWAS (Sistem de Avertizare si Informare despre Inundatii) bazat pe sistemul si informatiile existente. FLIWAS reuneste sisteme de prognoza, informatii geografice, planuri de alerte, scenarii a catastrofelor, etc.
Toate informatiile sunt plasate pe un site de internet de tipul webGIS, disponibil chiar si de la un computer portabil. Este clasificat si structurat in asa fel incat cei in masura sa ia decizii, managerii apei, serviciile de raspuns si publicul primesc informatii (in germana, engleza, olandeza si, eventual, in alte limbi) care sunt relevante si se pliaza pe nevoile si responsabilitatile lor. Informatiile sunt grupate in module (9 la inceput), astfel incat sa poata fi clasificate si disponibile. Module viitoare vor fi adaugate.
In prima etapa, din primavara anului 2006, FLIWAS va fi implementat in regiunile partenere proiectului. Dupa training, toate partile implicate, dupa trei exercitii internationale la scara realista, in timpul anului 2006, FLIWAS va fi accesibil tuturor locuitorilor din zonele inundabile din discutie.
O data operational in intregime, sistemul poate fi transferat in alte regiuni. In aceasta privinta, diversi participanti, in special din bazinul Dunarii, au aratat interes in proiectul NOAH si sistemul FLIWAS. Un proces este planificat pentru a asigura ca FLIWAS ramane disponibil si dincolo de limita proiectului NOAH.
Cost total: 9,576,191 euro
Contributie UE: 4,788,095 euro