
Prin proiectul „112 pentru Fonduri Structurale” Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, prin – Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe), Agentia de Monitorizare a Presei – Active Watch (AMP), CENTRAS, Asociatia Pro Democratia (APD), Fundatia Terra Mileniul III, Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) – relanseaza activitatile de monitorizare a institutiilor responsabile de implementarea programelor finantate prin instrumentele structurale, prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si prin Fondul European pentru Pescuit si a accesului ONG-urilor la aceste programe.
Dupa finalizarea etapei programatice, au aparut dificultati legate de faza de implementare, dificultati cu atat mai mari cu cat institutiile responsabile de administrarea fondurilor europene sunt nepregatite si nu au sisteme si proceduri rodate, care sa asigure functionarea sistemului.
Obiectivele urmarite prin acest proiect sunt:
1. Evaluarea transparentei institutiilor responsabile cu implementarea programelor finantate prin instrumentele structurale, prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si prin Fondul European pentru Pescuit si a accesului ONG-urilor la aceste programe la 2 ani si jumatate de la integrare. Evaluarea va viza 4 dintre Programele Operationale – PO DCA, POS DRU, POS Mediu si POR -, PNDR si POP. Instituţiile evaluate sunt Autoritatile de Management si 32 dintre Organismele Intermediare.
2. Construirea unui sistem de avertizare care sa permita colectarea si remedierea dificultatilor intalnite de ONG-uri si alti beneficiari (administratia publica locala) in fazele de aplicare, evaluare, contractare si implementare a proiectelor finantate din fonduri structurale si din celelalte doua programe, FEADR si FEP.
3. Intarirea capacitatii de actiune colectiva a ONG-urilor in ceea ce priveste implementarea fondurilor structurale.
Activitati:
– Formarea unei retele de jurnalisti de investigatie – AMP va asigura instruirea a 15 jurnalisti astfel incat acestia sa dezvolte competentele necesare pentru investigarea cazurilor legate de deficiente in derularea unor programe cu finantare nerambursabila;
– Construirea unei retele de ONG-uri locale care va functiona la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare;
– Elaborarea unui raport de evaluare a transparentei institutiilor si a accesului ONG-urilor la programele finantate prin instrumentele structurale si prin PNDR si FEP pentru prima perioada de implementare. Raportul va contine, de fapt, evaluari individuale pentru fiecare dintre programele vizate, si va prezenta informatii despre:
o gradul de accesibilitate asigurat pentru ONG-uri;
o campaniile/activitatile de informare referitoare la instrumentele financiare disponibile dupa aderare;
o asistenta oferita beneficiarilor de catre Autoritatile de Management si de Organismele Intermediare;
o coerenta documentatiei care reglementeaza accesul la finantarile post-aderare;
o eficienta si transparenta propunerilor de proiecte etc.
– Intalnire de lucru cu Autoritatile de Management si cu Organismele Intermediare;
– Crearea unui sistem de avertizare – Early Warning System – care va permite colectarea dificultatilor intalnite de ONG-uri in diferite faze de aplicare;
– Lansarea si distributia raportului de evaluare si lansarea sistemului de avertizare;
– Monitorizarea implementarii fondurilor structurale si a celor disponibile prin PNDR si FEP prin intermediul Sistemului de avertizare;
– Elaborarea si lansarea primului raport „100 de sesizari”. La primirea primelor 100 de avertizari, va fi realizat un raport pentru mass-media si public, care va trece in revista problemele intampinate de beneficiari, precum si masurile luate de institutiile care gestioneaza aceste fonduri.
Un prim rezultat relevant, dar si o dovada a faptului ca atat Coalitia cat si proiectul in sine au un cuvant important de spus, este stabilirea unei intalniri cu reprezentantii ACIS, ocazie cu care au fost stabilite coordonatele unei colaborari, cu efect imediat asupra cresterii transparentei institutiilor care gestioneaza fondurile nerambursabile ca urmare a rezultatelor obtinute de Coalitie in proiectul „112 pentru Fonduri Structurale”.
In cadrul proiectului „112 pentru Fonduri Structurale” au fost realizate pe parcursul celui de-al doilea trimestru aproape 130 de interviuri cu ONG-uri din toate regiunile de dezvoltare, cu directori ai Autoritatilor de Management si ai Organismelor Intermediare, care functioneaza pe programele analizate, cu manageri financiari si evaluatori. De asemenea, au fost intervievate si acele ONG-uri care activeaza in Comitetele de Monitorizare si in Comitetele Regionale de Evaluare Strategica si Corelare.
De asemenea, in aceasta perioada au fost organizate teste cu angajatii help-desk-urilor AM-urilor si OI-urilor pentru a evalua comportamentul acestora, nivelul de cunostinte si capacitatea de a oferi asistenta celor interesati de accesarea fondurilor disponibile dupa aderare.
Partenerii Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale au finalizat redactarea raportului 112 pentru Fonduri Structurale. Raportul este rezultatul a patru luni de monitorizare si de evaluare a transparentei institutiilor care gestioneaza finantarile europene – Fonduri Structurale si de Coeziune, dar si FEADR si FEP – si a accesului organizatiilor neguvernamentale la banii europeni. Raportul a fost lansat pe data de 14 decembrie.
Documente:
Website-ul proiectului
Raportul 112 pentru Fonduri Structurale
Sumarul raportului 112 pentru Fonduri Structurale
Informare de presa