Stavilirea apelor in regiunile amenintate de inundatii

 

Puterea grupului si multidisciplinaritatea reflecta abordarea aleasa in proiectul FLAPP, in care eforturile combinate a 15 tari au dus la crearea unor modalitati practice de a face fata pericolului inundatiilor.

FLAPP (Politica de constientizare si prevenire a inundatiilor in regiunile frontaliere) a permis formarea de parteneriate care altfel nu ar fi existat si a dus la introducerea unor masuri printre care se numara prognozarea inundatiilor si gestionarea bazinului hidrografic pentru a proteja oamenii, natura si dezvoltarea economica in zonele frontaliere supuse riscului.

„A fost interesant sa vedem pus in practica proiectul olandez «Spatiu pentru rau». Am vazut ca prevenirea inundatiilor si dezvoltarea naturii pot fi compatibile, atat timp cat exista un spatiu suficient. Pot folosi aceste informatii in munca mea, pentru a propune masuri administratiei noastre locale” Josu Elso, manager de proiect GAVRN, Navarra, Spania

Locuitorii zonelor vizate de FLAPP cunosc foarte bine problema inundatiilor, acest lucru explicand atitudinea pozitiva a 37 de parteneri din 12 zone ale bazinului hidrografic, care si-au pus in slujba proiectului experienta lor de gestionare a apei. Din Irlanda pana in Grecia, din Estonia pana in Spania, experientele sunt impartasite si aplicate in practica.

Din idei rezulta bune practici

Rolul de lider in reteaua FLAPP l-a avut EUregio Meuse-Rin (Maastricht, tarile de Jos). Principalul obiectiv al partenerilor de proiect a fost de a maximiza prevenirea inundatiilor, a prognoza inundatiile, a disemina informatiile si a limita daunele. Cercetatorii universitari si ONG-urile s-au alaturat organismelor locale de gestionare a apei, contribuind la aprofundarea talentului.

Ideile retelei privind gestionarea sistemelor de cursuri de apa au fost in scurt timp incorporate in instrumente relevante, inclusiv o Harta a bunelor practici, o Lista de bune practici si recomandari privind politicile pentru autoritatile europene si nationale.

Prevenirea inundatiilor privita din toate unghiurile

Tinand sub observatie 15 zone frontaliere (inclusiv din tari care nu fac parte din UE), partenerii de proiect au acoperit diverse zone de captare, inclusiv Dunarea, Tisa, Evros, Ebro, Nemunas, Meuse, Rinul, Scheldt, Elba si Oder.

Partenerii au analizat prevenirea inundatiilor pe baza masurilor structurale si spatiale, gestionarea durabila a inundatiilor, in special in zonele de importanta ecologica, combaterea calamitatilor, cooperarea transfrontaliera pentru stimularea unei abordari la nivel de bazin hidrografic si constientizarea publicului cu privire la inundatii.

Au fost introduse si discutate noi concepte de gestionare a problemei inundatiilor („teritoriu fluvial” si „spatiu pentru rau”). Ca instrumente de comunicare pentru constientizare si prevenire, in cadrul strategiei FLAPP au aparut un site web, brosuri, indicatoare si pliante, precum si rapoarte privind politicile de inundatii, sisteme informatice si harti transfrontaliere.

Cooperarea ia amploare pe cursurile raurilor

Proiectul a avut o importanta esentiala in lansarea unor intruniri transfrontaliere pentru a examina inundatiile si poluarea, inclusiv de-a lungul Deltei Nemunas, la granita ruso-lituaniana. In acelasi timp, recomandarile irlandeze privind inundatiile vor fi traduse in greaca si folosite in Delta Evros; gestionarea problemei inundatiilor in Szeged si Budapesta (Ungaria) s-a inspirat din digurile mobile de la Maastricht (tarile de Jos), iar Centrul de Informare privind Inundatiile din Bazinul Raului Tisa s-a inspirat din metodele Centrului de Inundatii al Saxoniei.

Sursa: Europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top