Accesul la cultura pentru toti

 

Biblioteca Nationala Martynas Mazvydas din Lituania foloseste digitalizarea pentru a conserva patrimoniul cultural si pentru a fi mai accesibil pentru persoanele in varsta, persoanele cu handicap si persoanele care traiesc in zone indepartate.

Numele de Martynas Mazvidas (1510-1563), un prolific autor cu idei ce au dus la persecutarea lui, este sinonim cu nasterea literaturii lituaniene tiparite si lui i se datoreaza primele lucrari publicate.

Cinci secole mai tarziu, Biblioteca Nationala Martynas Mazvidas din Lituania, consacrata in 1919, contine sapte milioane de publicatii, manuscrise, documente audio si video pe 77 km de rafturi.

Este dedicata unui bibliofilic de cercetare si de gestionare a patrimoniului cultural (literatura, muzica si arte plastice), este deschis pentru public si gazduieste permanent expozitii, conferinte si alte evenimente.

Gestionarea corespunzatoare a patrimoniului cultural implica arhivarea, actualizarea constanta, si, pastrarea documentelor originale la minim, pe termen lung de conservare. Acestea implica, de asemenea, accesibilitatea la cultura pentru toata lumea in cel mai bun mod posibil, in functie de timp si de utilizare – inclusiv pentru persoanele varstnice sau persoanele cu handicap, precum si cei care traiesc in regiuni indepartate. Accesul reprezinta obiectivul fundamental al UE.

In acelasi timp, este cea mai mare garantie internationala de difuzare a lucrarilor. In ziua de azi toate acestea implica transferul acestui patrimoniu in dimensiunea digitala.

Aderarea Lituaniei la UE, in mai 2004, a fost incurajata de Ministerul Culturii si de institutiile nationale de conservare spre participarea lor in scopul de a stabili initiativele comunitare a unui spatiu comun digital pentru patrimoniul cultural european.

Astfel, de la inceputul anului 2005, cu asistenta financiara a UE, Biblioteca Nationala Martynas Mazvidas a dezvoltat un concept de digitalizare culturala pe o baza de date armonizata, care a fost asociata cu toate institutiile in cauza, fie ele biblioteci, muzee, arhive, etc.

Adoptarea conceptului de catre Ministerul Culturii si Guvern a permis acestor institutii sa introduca sistematic informatii tehnologice noi, pentru a garanta pe termen lung, pastrarea, actualizarea si accesul liber la patrimoniul cultural lituanian.

Condus de Biblioteca Nationala care lucreaza cu principalii parteneri la Muzeul de Arte Frumoase Lituanian si Departamentul de Arhive Nationale, proiectul a inceput in septembrie 2005 si treptat au fost stabilite baza de date electronice si serviciile pentru utilizatori.

La finalizare, sistemul virtual va facilita distribuirea continutului si va standardiza functionalitatea. Va fi compatibil cu Spatiul European de Informatii si in concordanta cu obiectivele UE in raport cu societatiile informationale.

La sfarsitul proiectului, baza de date va contine aproximativ 3 605 000 de pagini reprezentand manuscrise originale, carti vechi, lucrari de arta si folclor, documente istorice, reviste.

Va fi doar la un „clic” distanta pentru ca toata lumea din Lituania si din alte parti, si va fi deosebit de util pentru persoanele care au dificultati, sau pentru care este imposibil de a vizita fizic, muzeele, bibliotecile sau centrele de arhiva. Cursuri de formare profesionala sunt, de asemenea, avute in vedere.

De cand a fost lansat, proiectul Biblioteca Nationala Martynas Mazvidas a oferit un context care incurajeaza formularea sugestiilor si trimiterea lor la Ministerul Culturii. De asemenea a oferit posibilitatea de a actualiza si imbunatati servicii publice online deja existente.

Cost total: 4,207,135 euro
Contributia UE: 2,815,170 euro

Contact:
Lietuvos nacionaline Martyno Mazvydo biblioteka
Gedimino pr. 51
LT-01504, Vilnius
Lietuva
Regina, Varniene
Tel.: +370 5 239 8646
Fax: +370 5 249 6055
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top