Alpii cu miros placut

 

Este o scena potrivita pentru o vedere: un camp mare, plin cu levantica in floare. Daca te uiti mai atent, descoperi relansarea europeana a lavandei, care a oferit posibilitatea cultivarii ei permanent pe pantele muntilor uscati ai Alpilor de Sud, din Franta.

Promotorii planului de relansare a lavandei, au ca scop cresterea numarul de hectare cultivate de la 2500 la 4000, si a nivelului de productie de la 30 la 70 de tone, in cinci ani. Levantica, spre deosebire de varul sau mai raspandit, lavanda hibrid, de fapt, nu creste pe campii.

Planul are doua elemente, dintre care, cel agricol este cel mai important. Acesta are ca scop sa se asigure ca producatorii de lavanda au posibilitatea de a face schimb de know-how si de experienta, de a primi sprijin financiar, de a apela la un expert pentru a-si dezvolta productia, intarirea competitivitatii si de a creste suprafata cultivata.

In acelasi timp, elementul turistic al planului are ca scop asigurarea ca regiunea, ca intreg, efectul economic, creat de noul val al productiei de lavanda.

Legatura dintre aceste doua elemente este excelent ilustrata de proiectul Traseul Lavandei (Route de la Lavande). De la Jardin des Aromes (Gradina aromelor) din Nyons pana la Musee de la Lavande (Muzeul lavandei) in Coustellet, cu escale la distileriile si peisajele din Alpii de Sud, turistii care urmeaza traseul au posibilitatea de a descoperi secretele levandei si multele ei aspecte. Facand astfel, ei ajuta la revitalizarea unei forme mai vechi de cultivare, ce este simbolul intregii regiuni.

Cost total: 5 944 901 Euro
Contributia UE: 1 774 811 Euro

Contact
CEPPARM, Comite economique plantes a parfum aromatiques medicinales
Directeur
Michel , Krausz
ZI St Joseph Traverse des metiers
F – 04100 , Manosque
France
Tel.: +33 492 72 47 62
Fax: +33 492 72 72 09
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.