Un centru terapeutic contribuie la o societate mai incluziva

 

Proiectul intitulat „Centrul terapeutic Albatros, Constanta” aduce o contributie semnificativa in vietile celor care se confrunta cu dificultati, prin extinderea unei scoli speciale pentru copiii cu dizabilitati.

Proiectele de acest tip ajuta UE sa devina o economie inteligenta, durabila si incluziva pana in 2020, conform tintelor stabilite in strategia de crestere UE 2020. UE se confrunta cu cateva provocari majore, cum ar fi imbatranirea populatiei, nivelul insuficient de calificare a fortei de munca, nevoia de crestere a gradului de inovare, incercarea de a atinge un echilibru intre cresterea economica si degradarea mediului si de a asigura surse de energie sigure si ecologice.

Proiectele politicii regionale de pe intreg teritoriul UE joaca un rol activ in abordarea acestor provocari si a multor altele, prin derularea de proiecte ce vizeaza generarea de locuri de munca, sporirea realizarilor educationale, dezvoltarea unor surse de energie regenerabile, impulsionarea productivitatii si asigurarea accesului tuturor cetatenilor la oportunitati. Proiectele si regiunile au un rol esential in aceasta privinta, pentru ca ele genereaza rezultate concrete, care contribuie la atingerea obiectivelor-cheie din cadrul strategiei.

Intr-un efort de a construi o societate incluziva in sud-estul Romaniei, acest centru ofera o gama larga de servicii, inclusiv cabinete de fizioterapie si masaj, materiale didactice speciale, o sala de stimulare senzoriala si echipamente informatice moderne.

Recastigarea independentei

Copiii romi cu dizabilitati usoare si medii reprezinta o minoritate cu sanse de reusita profesionala limitate si care nu beneficiaza de mecanisme de sprijin. Recunoscand dificultatile cu care se confrunta acest grup, Consiliul Judetean Constanta se ocupa de aceasta problema. Pana de curand, centrul putea fi utilizat de catre 145 de elevi cu cerinte educationale speciale; datorita noului centru, numarul acestora a crescut la 450, permitand astfel mai multor elevi sa beneficieze de un mediu incluziv si de oportunitatile pe care le poate oferi acesta.

Reabilitarea prin terapie a cunoscut deja o crestere de la 50% la 80%. Concret, terapia a contribuit la cresterea gradului de reabilitare a dizabilitatilor motorii si intelectuale de la 5% la 10%, ceea ce reprezinta un semn clar ca centrul ii ajuta pe cei care au nevoie sa devina mai independenti in viata de zi cu zi, reducand totodata ponderea ingrijirii la domiciliu.

Terapie pentru o societate sanatoasa

Orientata spre obiectivul includerii tuturor cetatenilor in societate, scoala speciala recent extinsa ofera o sala de sport si de festivitati cu toate echipamentele necesare pentru gazduirea de evenimente si activitati, precum si vestiare, o toaleta, cabinete de fizioterapie si masaj, o sala de stimulare senzoriala, un centru de documentare si informare, cabinete de terapie prin arta, un cabinet de logopedie, o sala de recreere, o centrala electrica, un grup sanitar si un spatiu de atelier, echipamente de ascensor adaptate nevoilor de mobilitate ale persoanelor cu dizabilitati, mobilier si materiale speciale, precum si software didactic si echipamente informatice.

Proiectul a avut un cost total de 1.644.000 euro, din care contributia uniunii europene a fost de 1.304.200 de euro.

Sursa foto: Europa.eu

Sursa: Europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top