Trilogy – un proiect finantat de UE care va aduce mai multe conexiuni de banda larga puternice

 

Proiectul TRILOGY a primit premiul “Internetul viitorului” (Future Internet Award) pentru contributia sa exceptionala la dezvoltarea unei arhitecturi si a unor protocoale de internet datorita carora cetatenii europeni ar putea beneficia de conexiuni la internet mai rapide si mai fiabile.

Proiectul in valoare de 9,2 milioane EUR, care a avut o durata de trei ani si s-a incheiat in martie 2011, a reunit cercetatori si companii din Belgia, Finlanda, Germania, Grecia, Spania, Regatul Unit si SUA.

Obiectivul proiectului a fost acela de a gasi metode mai eficiente de gestionare a traficului, astfel incat sa se minimizeze congestia la punctele cu trafic intens si sa se amelioreze calitatea conexiunilor de care beneficiaza utilizatorii de internet. UE a contribuit cu 5,9 milioane EUR, reprezentand fonduri destinate cercetarii in domeniul TIC.

Mai exact, TRILOGY a dezvoltat protocolul de control al transmisiei pe cai multiple (Multi-Path Transmission Control Protocol – MPTCP), o versiune avansata a protocolului standard de internet TCP, care permite ca datele sa fie transmise simultan de la un nod de retea la altul prin mai multe cai de retea; de asemenea, a dezvoltat un algoritm de rutare pe cai multiple, care profita de tehnologia multi-homing (conectarea la mai multi furnizori de acces la internet) la punctele de final, precum si capacitatea de “identificare a congestiilor” (congestion exposure) pentru protocolul de internet (IP), care permite monitorizarea congestiilor care apar in internet. Datorita acestor inovatii, internetul va putea deveni mai stabil, mai flexibil si mai accesibil.

Rezultatele proiectului TRILOGY sunt deja adoptate de industria TIC si integrate in sisteme de operare open source si alte sisteme de operare comercializate pe piata datorita carora toti utilizatorii se vor putea bucura de conexiuni de internet mai stabile si mai flexibile.

Mai multe informatii despre proiect aflati aici: www.trilogy-project.org.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.