In cautarea aurului albastru

 

Cele mai multe insule se poate baza doar pe ele pentru aprovizionarea cu apa. Gestionarea apei curate este esentiala atat pentru supravietuirea populatiei locale cat si pentru dezvoltarea economiei si a turismului. In acelasi timp, exista mari oportunitati pentru a face economie de apa si, prin urmare, s-a permis de gestionarea terenurilor, care este mai putin dependent de resurse naturale.

Acesta este motivul pentru crearea, cu mai mult de 10 de ani in urma, a B7, care reuneste sapte mari regiuni insulare din Marea Baltica, cu o populatie totala de 300 000: Bornholm (Danemarca), Oland si Gotland (Suedia), Hiiumaa si Saaremaa (Estonia), Rugen (Germania) si Insulele Aland (Finlanda). Una din echipele de lucru de pe B7, avand responsabilitati speciale in ceea ce priveste problemele de mediu, a creat proiectul SUSWAT, pentru gestionarea durabila a resurselor de apa.

In plus fata de asigurarea unui schimb permanent de informatii intre insule din asociatie, SUSWAT a realizat sase cataloage care contin cele mai bune idei privind gestionarea durabila a rezervelor de apa. De asemenea, furnizeaza finantare pentru proiecte pilot, in vederea efectuarii de teste la scara larga, pentru aceste idei.

De exemplu, infiltrarea artificiala este folosita la Kopingsvik pe Insula OLand de a depasi un deficit de apa potabila. Cantitati enorme de apa, sunt reintroduse in teren pentru a alimenta stratul acvifer. Apa este adusa prin canale si trece prin sase metri de nisip, inainte de intrarea in pamant, pentru a ajunge la buzunarele subterane. Sase luni mai tarziu, apa purificata poate fi pompata, tratata si distribuita la populatia locala. Pana la 1,2 milioane de metri cubi de apa pe an pot fi tratati in acest fel in bazinul Kopingsvik.

Cost total: 594 000 euro
Contributia UE: 392 000 euro

Contact
Bornholms Amt
Teknisk Forvaltning
Jorgen, Jespersen
Ostre Ringvej 1
DK – 3700, Ronne
Danmark
Tel.: +45 56 95 21 23
Fax: +45 56 95 21 42
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.