Erasmus Mundus: Impuls de finantare pentru tarile “Primaverii arabe”

Erasmus

 

Context

Exista trei mari grupuri tinta pentru finantarea Erasmus Mundus: studentii care urmeaza cursuri comune de masterat si doctorat; parteneriatele intre universitati si proiectele care vizeaza promovarea sectorului european al invatamantului superior.

Cursuri comune de masterat si doctorat

Un consortiu format din cel putin trei institutii de invatamant superior din Europa sau din afara acesteia pot depune cerere pentru finantare UE pentru a oferi burse pentru studenti care se inscriu la cursuri comune de masterat sau doctorat. Programele trebuie sa demonstreze o calitate academica remarcabila si sa includa perioade obligatorii de studii si de cercetare in cel putin doua universitati. O “diploma comuna” este un program de studii integrat oferit de cel putin doua institutii de invatamant superior care se finalizeaza cu un singur certificat de absolvire. Studentii primesc burse pe baza criteriilor stabilite de universitatile in cauza.

Peste 160 de institutii de invatamant superior participa in prezent la programe comune, inclusiv 25 institutii in tarile din afara UE. 131 cursuri de masterat comune si 34 de programe comune de doctorat vor fi deschise pentru cereri de burse in 2012-2013, acoperind o gama larga de subiecte, de la chimie si pana la informatica si de la criminologie la coregrafie.

Parteneriate Erasmus Mundus

Se atribuie granturi si prin parteneriate Erasmus Mundus. Acestea permit studentilor, cercetatorilor si cadrelor universitare sa viziteze institutii partenere din strainatate pentru a studia sau preda pentru o perioada cuprinsa intre trei luni si trei ani. in iulie 2011, au fost selectate pentru finantare 46 noi parteneriate in care s-au implicat 369 de universitati din UE si 450 din afara acesteia. Consortiile trebuie sa includa cel putin cinci institutii de invatamant superior din cel putin trei tari europene si institutii de invatamant superior din tari din afara UE. Se acorda o atentie speciala grupurilor dezavantajate si persoanelor cu o situatie vulnerabila.

Promovarea invatamantului superior european

Se acorda, de asemenea, sprijin pentru proiecte care aprofundeaza cooperarea sau promoveaza atractivitatea sectorului european al invatamantului superior. In 2011, s-au selectat sapte astfel de proiecte care implica peste 100 de parteneri din afara UE, acoperind teme precum schimbarile climatice, arhitectura si turismul cultural si/sau cu un puternic accent regional.

Erasmus pentru toti

Erasmus Mundus va fi integrat in noul program propus de Comisie pentru educatie, formare, tineret si sport – Erasmus pentru toti – care urmeaza sa fie lansat in 2014.

Comisia Europeana a crescut mai mult decat dublu numarul de granturi pentru invatamant si predare disponibile pentru tineri si cadre universitare din tarile implicate in revoltele din “Primavara araba” in Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Finantarea pentru 559 de burse in plus pe langa cele 525 deja planificate pentru 2011-2012 se aloca tarilor din sudul Mediteranei prin “Erasmus Mundus”, versiunea internationala a programului Erasmus de schimb de studenti si cadre universitare al Comisiei Europene.

Beneficiarii vor avea posibilitatea de a-si desfasura o parte din studii, cercetarea sau o perioada de predare in Uniunea Europeana. Comisia isi extinde finantarea de granturi pentru a incuraja oportunitatile de studiu si de formare pentru persoane care sunt considerate elemente esentiale pentru intarirea democratiei in regiune. Actiunea face parte din raspunsul strategic al UE la “Primavara araba”.

Erasmus Mundus este deschis solicitantilor din intreaga lume, inclusiv din Uniunea Europeana. De la lansarea sistemului in 2004, peste 12.000 de studenti, 300 de candidati la doctorat si 2.000 de profesori au primit burse pentru cursuri de masterat sau programe de doctorat comune.

In anul universitar 2011-2012, aproximativ 6 000 de studenti si cercetatori din 150 de tari au primit deja burse in valoare totala de 210 milioane EUR. Comisia a oferit 10 milioane EUR in plus pentru finantarea celor 559 de burse suplimentare pentru tari din sudul Mediteranei. Aceste tari sunt asteptate sa beneficieze si de alte sporuri de finantare pentru bursele si granturile Erasmus Mundus in 2012-13.

Peste trei sferturi dintre granturile oferite prin Erasmus Mundus incepand cu anul 2004 s-au acordat unor persoane din tari care nu sunt membre ale UE, inclusiv peste 3.000 din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Dimensiunea bursei depinde de durata perioadei de studiu sau de formare, nivelul de educatie al candidatului si tara de origine.

Cetateni din afara Europei care doresc sa studieze in Uniunea Europeana primesc cel putin 1 000 EUR pe luna pentru costurile lor de subzistenta, in timp ce studentii europeni care studiaza in afara Europei primesc cel putin 500 EUR pe luna.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.