Parc Industrial Bors-o idee, un proiect, o locatie inspirata

 

Dezvoltarea sectorului industrial prin cresterea continua a numarului firmelor care investeau in comuna Bors, la 12 km de Oradea a inregistrat un varf in anul 2004, cand s-a realizat investitia consemnata de Revista Capital ca fiind „cea mai mare investitie a anului in Romania”.

Era vorba despre firma canadiana Celestica (microelecronica) care a achizitionat teren la intrarea in sat, pe DN1, unde a construit doua hale de ansamblare.

Alte aproximativ 130 de firme desfasurau deja in Bors activitati de comert si prestari servicii, comert en-gros, import si comercializare utilajele agricole uzate, transport marfuri si persoane; speditii. De asemenea, exista statii de carburanti, 15 firme de asigurari, 4 depozite vamale, 4 magazine Duty-free, 2 moteluri si 2 hoteluri cu aproximativ 200 de locuri, restaurante s.a.

Era evident pentru toata lumea ca interesul pentru aceasta localitate romaneasca la granita cu Ungaria, cu doar 3409 locuitori dar cu o pozitie strategica – in partea de vest a tarii, de o parte si de alta a soselei DN1 – E.60, care iese din tara prin punctul de frontiera Bors si face legatura cu principalele drumuri internationale din centrul si vestul Europei -, era in crestere.

Trebuia gasita o solutie care sa permita dezvoltarea in continuare a zonei. Astfel a aparut nevoia infiintarii unui parc industrial care sa ofere ceva investitorilor potentiali. Din fericire imediat a fost identificata si o sursa de finantare potrivita: programul Phare CES 2002 – subcomponenta infrastructura regionala.

Primaria si Consiliul Local s-au apucat de treaba si cu sprijinul altor institutii locale si organizatii regionale au depus proiectul spre finantare. Valoarea totala proiectului a fost de 2,159,387.72 Euro (1,480,692.16 Euro (68.57%) Phare; 493,636.03 Euro (22.86%) bugetul de stat; 185,059.53 Euro (8.57%) beneficiarul Consiliul Local Bors).

Lucrarile au fost receptionate in decembrie 2006. Proiectul si-a propus dezvoltarea economica a zonei limitrofe si atragerea de investitori romani si straini. S-a tinut cont de incadrarea proiectului in Planul de Dezvoltare Regionala si in Planul National de Dezvoltare, in corcondanta cu obiectivele programului Phare 2002.

Beneficiarul estimeaza ca acest proiect va crea direct un numar de 2.000 de noi locuri de munca si indirect alte cateva mii. De asemenea, se preconizeaza ca proiectul va determina instalarea de noi afaceri in zona, cat si relocarea unor unitati industriale locale incadrandu-se strict in standardele de mediu. Inafara activitatilor industriale si industriei alimentare traditionale, Parcul Industrial Bors va prelua si tehnologii moderne.

Pregatirea profesionala a fortei de munca, serviciile, dezvoltarea transporturilor, cu programe bine corelate, toate vor deservi interesele viitorilor investitori ai parcului. Parcul ofera infrastructura si utilitatile necesare functionarii diverselor tipuri de unitati industriale cat si administrative generale.

Serviciile Parcului Industrial Bors cuprind: logistica; transfer de tehnologie; servicii vamale; servicii in domeniul bancar, comert, posta, altele; proiectare si autorizare rapida; consultanta in domeniul tehnic, juridic, economic; facilitati in cazul impozitelor locale.

Profilul investitiilor: fabricarea pieselor electronice; logistica; activitati vamale; transport; industrie prelucratoare de alimente; industrie nepoluanta; comert; servicii.

Asezarea Parcului Industrial Bors pe teritoriul comunei, la circa 2 km de punctul vamal Bors, cel mai important punct de trecere al frontierei romano-ungare, este una inspirata.

Investitorii care doresc sa beneficieze de avantajele ce decurg din situarea parcului pe drumul european si la granita de vest a Romaniei gasesc aici conditii dintre cele mai favorabile pentru dezvoltarea afacerilor lor. Viitorul apropiat arata si el foarte bine: pe aici va trece si Autostrada Transilvania (Brasov-Bors) care va face legatura cu Europa de Vest.

Beneficiar: Consiliul Local Bors
Date contact: www.pcbors.ro
Regiunea: Nord-Vest

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top