O deschidere spre cooperare

 

La frontiera din Austria, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia, relatiile stranse cu tarile candidate in incercarea de a deveni membri ai Uniunii, a transformat o zona larga, o data divizata de “cortina de fier”, intr-o zona de convergenta in centrul Europei cu un potential enorm de dezvoltare.

In acest context, informarea si comunicarea au un rol cheie. Din aceasta cauza a aparut ideea proiectului “Planificarea Gateway”, un sistem IT complet pentru informatii transfrontaliere in toate initiativele care vizeaza dezvoltarea regionala si planificarea oraselor in zona Viena-Brno-Bratislava-Gyor.

Infiintata in 1997 si efectuata de un institut de cercetare din Austria, sub auspiciile orasul Viena, colectarea de informatii a dus la formarea unei baze de date care in prezent numara aproape 200 de proiecte diferite (proiecte co-finantate de INTERREG si Phare-CBC in special), care sunt actualizate periodic cu scurte descrieri si rapoarte de progres. Exista, de asemenea, liste de adrese, harti cu informatii si studii pe teme regionale.

Accesibila tuturor, baza de date este disponibila in cinci limbi (germana, ceha, maghiara, slovaca si engleza) si proiectata pentru a fi usor de utilizat: meniul de cautare ofera diferite criterii de selectie (regiune, tema, perioada, proiecte noi) si utilizatorii de internet impart criticile si sugestiile si cer sa fie anuntate orice modificari intervin in proiecte si punerea in aplicare a unor actiuni noi.

Natura sistematica si continutul divers face proiectul “Planificarea Gateway” un instrument valoros pentru manageri, experti, investitori, localnici si pentru oricine este interesat de cooperare transfrontaliera.

O platforma veritabila de comunicare este nu numai o sursa bogata de informatii, dar si un instrument pentru schimbul de experiente, in dezvoltarea retelelor si impulsionarea noilor proiecte de cooperare.

Cost total: 123 326 euro
Contributia UE: 61 663 euro

Contact:
OIR – Osterreichisches Institut fur Raumplanung
Austrian Institute for Regional Studies and Spatial Planning (OIR)
Franz-Josefs-Kai 27
A – 1010 , Wien
Osterreich
Tel.: +43 1 533 87 47 0
Fax: +43 1 533 87 47 66
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.