Readucerea vechii Nicosia la splendoarea sa originara

 

Districtul Omeriye, situat in interiorul zidurilor orasului Nicosia, a fost locatia perfecta pentru un proiect de regenerare urbana.

Traditionala, una dintre cele mai bogate zone ale orasului, Omeriye este locatia unui numar impresionant de monumente si cladiri, care sunt exemple tipice de arhitectura urbana traditional cipriota. Din pacate, in urma divizarii bruste a orasului Nicosia, in 1974, Omeriye a devenit un district neglijat si epuizat.

Un proiect de renovare a fost, prin urmare, elaborat cu scopul de a restaura si revitaliza cladirile istorice, astfel reconstituind cladirile urbane. Ideea a fost de a realiza un proiect care ar trebui sa poata servi ca model si sa incurajeze o abordare similara in alte domenii.

Binenteles, ne-am orientat spre programul “Parteneriat pentru viitor”, lansat de catre Uniunea Europeana in octombrie 2001 in colaborare cu Organizatia Natiunilor Unite si organismul sau tehnic, UNOPS (Biroul Natiunilor Unite pentru Servicii de proiect).

Acest program face un efort major pentru a restaura vechea Nicosia in concordanta cu spiritul si esenta proiectului “Nicosia Master Plan”, un plan de dezvoltare elaborat in comun de catre Municipiul din Nicosia, Departamentul de Urbanism si Locuintele si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Planul este pus in aplicare in zonele orasului locuite de doua comunitati – greaca si turca.

Restaurarea districtului Omeriye a fost organizata in trei faze:
– O prima etapa (noiembrie 2002 – mai 2003) a presupus repararea si modernizarea canalizarilor, drumurilor si trotuarelor;
– A doua etapa (februarie 2003 – octombrie 2003) a facut posibila restaurarea fostelor Bai din Omeriye (construite in timpul Imperiului Otoman in secolul al 16-lea) si imprejurimile lor;
– Faza trei (Februarie 2003 – iulie 2003) a prevazut restaurarea gradinilor si a fatadei de nord a Moscheei Omeriye, o fosta manastire Augustine, din secolul al 14-lea.

Investitia totala de 1.24 milioane euro, inclusiv contributia Uniunii Europene de 1.16 milioane euro, a dus la refacerea cu succes a districtului Omeriye la fosta sa glorie. O treime din fondurile europene de pre-aderare pentru Cipru sunt alocate pentru ceea ce sunt cunoscute ca proiecte “bicomunitare”. Acestea sunt echivaleante cu aproximativ 4 milioane de euro din cele 12 de milioane de euro acordate anual, incepand cu anul 2000.

Cost total: 1 240 000 euro
Contributia UE: 1 160 000 euro

Contact
Nicosia Master Plan
Athina , Papadopoulou
CY Kypros
Tel.: +357 22797542
Fax: +357 22304144
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.