Lindane, un nume dragut pentru otrava

 

40 de ani de practici industriale gresite in productia de pesticide, lindane, a lasat judetul Basque cu o mostenire otravitoare: 82.000 tone de deseuri periculoare, din care 5.000 de tone sunt depozitate in doua fabrici inchise si 77.000 tone sunt dispersate intr-o maniera necontrolata peste 33 zone, insumand 560.000 mc de teren contaminat.

Lindane, un compus hexaclorciclohexan (HCH), este periculos pentru mediu si clasat ca un potential cancerigen si blocant endocrin. El contamineaza terenul, apa subterana si cursurile de apa si este difuzat in atmosfera ca un vapor sau in asociere cu particule de praf. Apoi, isi face drum spre lantul alimentar. UE a decis sa interzica utilizarea sa agricola in 2003.

Dupa realizarea de studii in colaborare cu Universitatea judetului Basque, compania publica regionala pentru managementul mediului, IHOBE a fost incredintata guvernarii judetului Basque, departamentului de dezvoltare regionala cu implementarea unui important proiect de curatenie din 1995.

Vorbind din punct de vedere tehnic, solutiile alese, pe baza tehnologiilor disponibile si marimea operatiunilor, incluzand constructia a 2 zone de izolare.

Primul (150.000 mc) a fost realizat la Loiu, in apropierea aeroportului Bilbao, al doilea, 412.000 mc, a fost construit cu ajutorului fondurilor de coeziune pe muntele Argalario in Barakaldo, o regiune situata pe bancul stang al raului Nervion-Ibaozabal.

Dezvoltarea lor necesita zeci de mii de drumuri a camioanelor cu containere speciale pentru a aduce pamantul poluat din diferite zone. Obiectivul: stoparea contaminarii si pastrarea cursului de apa pentru tratamente ulterioare. Continand materiale minerale si sintetice (inclusiv politiena de inalta densitate) ei au construit, in concordanta cu normele internationale, cu toate masurile cerute pentru inspectiile tehnice, de sanatate si de siguranta.

Eliminarea HCH-ului pur

Celalalt element cheie al proiectului este eliminarea HCH-ului pur. Pentru aceasta, autoritatile din Basque au obtinut, in 1992, o licenta de a folosi procesul bazat pe declorinare catalitica (BCD) in regiunea agentiei Americane de mediu.

Acest proces distruge HCH-ul la o temperatura de 150 grade prin crearea unei reactii chimice care il converteste in clorura de sodiu (sare), triclorbenzen (TCB) si apa. Inainte de inaugurarea statiunii de tratament, la Barakaldo in 1999, cercetarile au maximizat eficienta reactiei, obtinand o rata de conversie de 99.9995% la o tona de materie prelucrata per ora.

De asemenea cofinantat de Fondurile de Coeziune, statia a fost construita in apropierea rezervelor de materiale pentru a limita riscul transportarii produselor. A fost subiectul unor scrutinuri riguroare de mediu.

Rezultate

Izolarea pamantului contaminat salveaza ecosistemul de la acumularea degradarii in timpul stimularii socio-economice dezvoltata in regiune, prin imbunatatirea vietii locuitorilor sai si realizarea ei a fi mai atractiva pentru afaceri.

Pentru tratamentului HCH pur, in cei doi ani de operare dinainte de dezafectarea sa in 2001, statia a eliminat 3.200 tone de lindane. Acest proces a permis reciclarea a 1.074 tone de TCB, distilarea si comercializarea ca materie prima pentru industria chimica, fara dificultatile asociate cu alte metode de productie.

De asemenea, sarea rezultata din conversia HCH-ului a fost purificata si utilizata pentru productia de saramura. Reziduul (continand pamant, pietris, impuritati mixte) a fost transferat in zona de izolare.

Cost total: 45,632,408.11 euro
Contributia UE: 36,505,926.49 euro

Contact
Coordinadora del Area de Gestion de la Informacion
Ibanez de Bilbao 28 – 8a planta
E-48009, Bilbao
Espana
Jaione, Lanborena Elordui
Tel.: +34 94 423 07 43
Fax: +34 94 423 59 00
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top