Finanţare nerambursabilă în sumă de 20 milioane euro pentru realizarea unui transport ecologic în municipiul Hunedoara

bani-716x300.jpg

Două contracte de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 20 de milioane de euro au fost semnate pe 18 iunie de primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, proiectele vizând transformarea transportului public din oraş în unul ecologic, printre investiţii numărându-se achiziţia unor autobuze hibrid şi extinderea pistelor de biciclete.

Proiectele prevăd înfiinţarea a două coridoare de transport local – Central şi de Est, achiziţia a 13 autobuze hibrid, implementarea unui sistem de e-ticketing şi de management al traficului urban. În acest sens va fi realizat un centru de control al traficului şi vor fi folosite, printre altele, camere de supraveghere video, echipamente de semaforizare şi un sistem de management al flotei de transport public.

“Sunt cele mai importante proiecte ca valoare, dar şi ca modernizare a municipiului Hunedoara, din cele 22 depuse la ADR Vest. Practic, prin implementarea acestor proiecte, Hunedoara se va schimba radical într-un termen foarte scurt. Vom merge pe două etape: licitaţia pentru proiectare şi licitaţia pentru execuţie. În acest moment suntem în faza în care scoatem la licitaţie proiectarea celor două coridoare, iar odată finalizate proiectele, trecem la scoaterea la licitaţie a execuţiei lor. Sperăm ca în cursul acestui an, sau cel târziu în prima jumătate a anului viitor, să începem lucrările”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Pe lângă autobuzele ecologice, proiectele mai prevăd achiziţia a 188 de biciclete pentru închiriat, crearea de piste dedicate acestora, modernizarea trotuarelor şi a zonelor pietonale.

Pentru reducerea poluării, pe cele două coridoare vor fi plantaţi aproape 180 de arbori maturi şi arbuşti ornamentali, cu grad ridicat de reţinere a dioxidului de carbon. Numărul acestora va creşte după ce va fi înfiinţat un al treilea coridor de transport ecologic – Coridorul Vest, în baza unui nou contract cu finanţare nerambursabilă în valoare de 10 milioane de euro, a precizat edilul local. Proiectele beneficiază de finanţare prin Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.