Fondatorii Skype si Angry Birds, dati ca exemplu de UE in campania StartUp Europe

laptop_sedinta.jpg

laptop_sedintaAtunci cand spunem “tehnologie” si “antreprenori”, cele mai multe persoane se gandesc la Silicon Valley din Statele Unite, insa Comisia Europeana doreste ca tinerii europeni sa se inspire din parcursul antreprenorilor din UE, astfel incat ideile lor remarcabile sa fie puse in practica si sa ramana in Europa.

Cu ajutorul fondatorilor Spotify, Angry Birds, Tuenti, Skype, SeedCamp, HackFwd, London’s Tech City si TheNextWeb, Comisia creeaza o platforma pentru antreprenorii remarcabili, unde acestia isi spun povestile, impartasesc sursele de inspiratie si frustrarile lor, pentru a atrage atentia tinerilor europeni si decidentilor asupra potentialului carierelor antreprenoriale.

“Este nevoie ca europenii sa dea dovada de creativitate si sa nu se teama. In acest fel au luat fiinta in UE zeci dintre cele mai dinamice societati din domeniul internetului si al tehnologiilor la nivel mondial, si doresc ca lumea sa stie acest lucru”, a declarat Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene.

“Doresc ca tinerii antreprenori sa aiba la dispozitie modele si o veritabila piata unica digitala, in cadrul careia sa isi dezvolte ideile”, a subliniat Kroes.

StartUp Europe Leaders Club reprezinta prima parte a Startup Europe, planul in sase parti al Comisiei Europene care isi propune sa favorizeze si sa conecteze ecosistemele antreprenoriale locale din Europa pentru a ajuta intreprinderile nou-infiintate din domeniul tehnologiilor sa se lanseze si sa se dezvolte in Europa, pentru a-si extinde apoi prezenta la nivel mondial.

Membrii clubului Startup Europe Leaders Club sunt dovada vie ca antreprenoriatul in domeniul internetului poate insemna o cariera plina de satisfactii. “Aceste persoane nu s-au limitat la a discuta despre proiectele lor, ci le-au pus in practica. Iata de ce tinerii si decidentii ar trebui sa le asculte”, a declarat Neelie Kroes.

De exemplu, Spotify este prezent in 23 de tari; Skype gestioneaza o treime din apelurile internationale; Angry Birds este mai mare decat Twitter, cu peste 250 de milioane de utilizatori activi pe luna.

“Si totusi, numarul absolventilor nostri din domeniul tehnologiilor informatiilor si comunicatiilor este in scadere, iar numarul somerilor creste. Antreprenorii ne pot ajuta sa inversam aceasta tendinta”, a subliniat vicepresedintele CE.

Liderii sunt:

 • Zaryn Denzel, nascut in California, fondator al Tuenti, cea mai mare retea spaniola de socializare
 • Daniel Ek si Martin Lorentzon, fondatorii serviciului online de streaming de muzica Spotify
 • Kaj Hed, Presedintele Rovio (Angry Birds)
 • Lars Hinrichs, fondator si director general al HackFwd – companie specializata in investitii in faze timpurii
 • Joanna Shields, liderul Tech City Investment Organisation
 • Reshma Sohoni, partener in cadrul SeedCamp, un catalizator pentru urmatoarea generatie de antreprenori din Europa
 • Boris Verldhuijzen van Zanten, unul dintre fondatorii The Next Web
 • Niklas Zennstrom, co-fondator al Skype, Kazaa, Joltid si al Joost si Atomico

Celelalte componente ale StartUp Europe sunt:

 • Parteneriatul european in favoarea intreprinderilor nou-infiintate (Startup Europe Partnership), care isi propune sa favorizeze expertiza, indrumarea, tehnologiile si serviciile;
 • Forumul acceleratorilor din UE (EU Accelerators Forum), care isi propune sa sporeasca nivelul de cunoastere a programelor existente de accelerare a dezvoltarii afacerilor;
 • Retelele de finantare colectiva solidara din UE, care vizeaza crearea unei legaturi intre platformele existente de finantare colectiva solidara, in special in ceea ce priveste intreprinderile nou-infiintate din domeniul internetului;
 • sensibilizarea mai mare a investitorilor de capital de risc cu privire la afacerile din sectorul internetului prin impartasirea reusitelor si prin constituirea unor retele;
 • promovarea talentelor in domeniul internetului prin:

a) extinderea rolului platformelor educationale online (cum ar fi „Massive Online Open Courses”) in vederea combaterii lipsei de dezvoltatori web;
b) folosirea platformelor de barter ca piata in cadrul careia antreprenorii din domeniul internetului pot impartasi si face schimburi de competente la nivel european;
c) studierea viabilitatii crearii unor tandemuri la nivel european, care sa vizeze persoane cu experienta si tineri antreprenori, pentru a face schimb de idei si de experiente.

Documente anexate:

Biografiile liderilor
Pagina de web dedicata StartUp Europe

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.