Fondul ONG in Romania: Componenta 4 – Servicii sociale si de baza

batran_boschetar_porumbei.jpg

Prin Componenta 4, Programul Fondul ONG in Romania sustine furnizarea de catre ONG-uri a serviciilor sociale si de baza si incurajeaza abordarile care vor promova politici de cooperare pe termen lung intre sectorul public si cel privat in furnizarea de servicii sociale.

Complementar, vor fi sprijinite demersurile de cercetare si cartografiere sociala care sa sprijine cu date concrete fundamentarea initiativelor de politici in domeniul serviciilor sociale.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 29.07.2013 
Buget total: 4.800.000 euro

batran_boschetar_porumbei Obiectivele programului

Obiectivul general este de a creste accesul si furnizarea de servicii sociale si de baza pentru grupuri vulnerabile: copii si tineri in situatii de risc, copii cu dizabilitati si/sau probleme de sanatate mintala si familiile lor, victime ale traficului de persoane si ale violentei domestice sau violentei motivate de gen, persoane varstnice, populatia din mediul rural, minoritati etnice, migranti, persoane fara adapost, persoane dependente de substante, persoane care se confrunta cu dificultati care pot conduce la excluziune sociala (precum un nivel scazut de educatie, lipsa unui loc de munca, somaj pe termen lung, neinregistrarea ca someri, boli cronice, etc.)

Obiectivele specifice sunt:

  • consolidarea rolului ONG-urilor ca furnizori de servicii in toate etapele – evaluarea nevoilor, planificare, implementare, monitorizare si evaluare
  • promovarea co-deciziei, co-finantarii si co-furnizarii serviciilor sociale intre ONG-uri si autoritati publice la toate nivelurile
  • dezvoltarea de parteneriate intersectoriale care urmaresc o abordare din perspective multiple a grupurilor vulnerabile/beneficiarilor, managementul de caz al acestora si adresarea intr-o maniera sustenabila a tuturor celor in nevoie.

Astfel de parteneriate pot implica entitati sociale, medicale si educationale, agentii de ocupare a fortei de munca, autoritati locale, autoritati cu atributii in domeniul justitiei, politia, alti furnizori de servicii, etc.

Solicitanti eligibili

Prezentul Apel se adreseaza exclusiv organizatiilor neguvernamentale si nonprofit, infiintate legal si cu sediul in Romania. In afara de entitatile mentionate, vor fi eligibile Crucea Rosie Romana si structurile sale cu personalitate juridica.

In plus fata de criteriile mentionate mai sus, solicitantii trebuie:

  • sa respecte valorile democratice si drepturile omului;
  • sa aiba capacitatea, conform statutului lor, sa actioneze in domeniul abordat prin proiect;
  • sa fie independenti de guvern si alte autoritati publice locale, regionale si nationale;
  • sa fie independenti de partide politice si de organizatii comerciale;
  • sa fie direct raspunzatori pentru elaborarea si managementul proiectului impreuna cu partenerul si sa nu actioneze ca intermediari.

Parteneri eligibili sunt organizatii neguvernamentale, entitati publice sau private, comerciale sau non-comerciale. Entitatile publice pot fi autoritati publice locale si centrale, institutii/agentii publice, servicii guvernamentale deconcentrate la nivel local, unitati administrativ teritoriale, universitati etc.

Activitati eligibile

Aceasta Componenta va sprijini proiecte care se vor axa pe urmatoarele tipuri de activitati (lista nu este exhaustiva):

  • evaluarea nevoilor si a accesibilitatii la servicii – evaluare de nevoi, evaluarea situatiei actuale a accesului la servicii, a lipsei accesului si a dificultatilor intalnite la accesarea serviciilor existente;
  • identificarea de nevoi specifice privind serviciile sau a unor categorii de persoane vulnerabile / potentiali beneficiari, prin metode participative si implicarea beneficiarilor, a lucratorilor din domenii relevante, a comunitatii si a voluntarilor;
  • dezvoltarea de servicii de suport (de exemplu consiliere, terapie, recuperare etc.) pentru persoanele care lucreaza in domeniul ingrijirilor paleative, al asistentei persoanelor cu dizabilitati grave, in interventii de urgenta sau alte domenii care pot avea un impact psihic si emotional puternic asupra angajatilor;
  • sprijin pentru persoanele / familiile care intampina dificultati in procesele de tranzitie intalnite de-a lungul vietii, cum ar fi: tineri care parasesc institutiile de ingrijire, schimbarea statutului de la angajat la pensionar, tranzitia de la o institutie de invatamant la integrarea in campul muncii, persoane care se confrunta cu somajul, perioade de probatiune/reinsertie dupa detentie etc.
  • interventii specifice folosind mijloace adecvate de comunicare care trateaza teme specifice adolescentei cum ar fi violenta in randul adolescentilor, tulburari de alimentatie, probleme de sanatate mintala, sarcina la adolescente, abuzul de substante, intimidarea in mediul scolar (bullying), hartuirea pe internet etc.
  • dezvoltarea de servicii specifice destinate minoritatilor (cum ar fi populatia de etnie roma, refugiati, solicitanti de azil, victime ale violentei domestice, etc.) si asigurarea respectarii drepturilor acestora identificarea de solutii pentru cresterea accesului grupurilor vulnerabile la servicii adecvate;
  • cresterea capacitatii, coordonarea cu alti furnizori de servicii, prioritizarea nevoilor de servicii, utilizarea strategica a resurselor, optimizarea managementului de caz, adapost temporar etc.
  • dezvoltarea de servicii complementare pentru a raspunde mai bine nevoilor grupurilor tinta/beneficiarilor si imbunatatirea accesului beneficiarilor la informatie;
  • dezvoltarea capacitatii de interventie in situatii de criza;
  • dezvoltarea si testarea de abordari inovative privind serviciile si furnizarea de servicii – promovarea co-deciziei si co-furnizarii bazate pe studii si cercetari specifice;
  • promovarea de abordari inovative ale serviciilor furnizate de ONG-uri, care asigura sustenabilitatea si dezvoltarea in continuare a acestora;
  • promovarea diversificarii strategice a sustinatorilor si a clientilor pentru a asigura resursele si sustenabilitatea si a creste responsabilitatea;
  • sustinerea serviciilor de incluziune activa care urmaresc prevenirea excluziunii sociale, cum ar fi initiative educationale si de constientizare, pe langa serviciile de asistenta;
  • imbunatatirea nivelului profesional, de etica a muncii si de implicare a personalului si a voluntarilor care lucreaza in domeniul serviciilor sociale si de baza;
  • dezvoltarea de parteneriate si consortii ale furnizorilor de servicii pentru a se adresa unui numar mai mare de beneficiari (conform nevoilor identificate) la nivel regional.

Activitati de dezvoltare organizationala

Exista posibilitatea de a aloca pana la 20% din totalul costurilor eligibile ale proiectului pentru activitati care sa contribuie la dezvoltarea organizationala a Solicitantului si/sau a partenerilor ONG din Romania.

In aceasta situatie, Solicitantii vor trebui sa stabileasca obiective si activitati separate de dezvoltare organizationala si sa le mentioneze ca atare in Cererea de finantare.

Informare si publicitate

Este recomandat ca Solicitantii sa includa in Cererea de finantare un Plan de promovare. Prin Planul de promovare, solicitantul va informa atat publicul relevant, cat si audienta generala in legatura cu proiectul, activitatile si rezultatele acestuia si va promova rolul Fondului ONG in Romania.

Conditii de finantare

Suma totala alocata pentru aceasta Componenta in cadrul primei runde de Apeluri pentru cereri de finantare este de 4.800.000 euro.

In cadrul acestei Componente este posibila acordarea a trei tipuri de granturi:

  1. Granturi mici (5.000-35.000 euro) cu o durata intre 6 si 18 luni: alocare totala 960.000 euro;
  2. Granturi medii (35.001-75.000 euro) cu o durata intre 6 si 28 luni: alocare totala 1.440.000 euro;
  3. Granturi mari (75.001-250.000 euro) cu o durata intre 12 si 28 luni: alocare totala 2.400.000 euro.

In functie de rezultatele procesului de evaluare, vor fi posibile realocari financiare intre sumele mentionate pentru acordarea diferitelor tipuri de granturi. Data limita de implementare a proiectelor finantate prin Fondul ONG este 30 aprilie 2016.

Suma maxima ce poate fi acordata drept grant pentru un proiect este de 90% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

Cofinantarea va putea fi adusa in bani sau sub forma de contributie in natura. Contributia in natura poate fi doar sub forma de munca voluntara si poate reprezenta maxim 50% din cofinantarea ceruta pentru proiect in cadrul Componentei.

Termen-limita

O organizatie poate depune, in calitate de Solicitant, un numar maxim de 2 Cereri de finantare in cadrul Componentei 4 – Servicii sociale si de baza, din care numai 1 aplicatie pentru Granturi mari.

Dosarul Cererii de finantare va fi transmis in: 3 exemplare tiparite (un original si doua copii) si o versiune electronica (de exemplu CD – care sa cuprinda anexele in formatul specific: Word, PDF, Excel, etc. conform indicatiilor cuprinse in Anexa 1 – Cererea de finantare) intr-un plic sigilat, prin posta recomandata, curier sau depunere personala la adresa: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Bd. Nerva Traian nr. 21, sector 3, Bucuresti, cod postal 031044, in atentia: Oana tiganescu, Senior Grants Officer.

O etapa preliminara care trebuie indeplinita de catre Solicitanti este aceea de a completa formularul online continand date generale de identificare referitoare la Cererea de finantare, folosind link-ul urmator: http://fondong.fdsc.ro/formular.php.

Data-limita de depunere a dosarelor Cererilor de finantare este 29 iulie 2013.

Informatii suplimentare se pot obtine de la Oana Tiganescu, Senior Grants Officer – e-mail: [email protected]; telefon: 021/310.01.81; fax: 021/310.01.80.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului, anexe si alte documente utile (RAR)

Finantatori: Islanda, Liechtenstein si Norvegia
Sursa: Programul Fondul ONG in Romania

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top