Fonduri alocate pentru asigurarea platii integrale a unor drepturi sociale

bani.jpg

Bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va fi suplimentat cu suma de 69,652 milioane de lei, potrivit unei hotarari adoptate de Guvern.

Fondurile sunt necesare pentru a completa sumele alocate deja pentru plata integrala, pana la sfarsitul anului 2016, a indemnizatiei pentru cresterea copilului (ICC), a alocatiei lunare de plasament, a ajutoarelor sociale si a alocatiei pentru sustinerea familiei.

Principala cauza a inregistrarii unor cheltuieli mai mari decat cele estimate o constituie modificarile adoptate in acest an in ceea ce priveste acordarea ICC, a stimulentului de insertie si a celorlalte drepturi prevazute de OUG 111/2016, cu aplicabilitate din iulie 2016. Este vorba despre modificarea prevederilor legale in sensul eliminarii plafonului maxim al indemnizatiei (aceasta fiind calculata la nivelul de 85% din media veniturilor nete lunare realizate de parinte in ultimele 12 luni inainte de nasterea/adoptia/incredintarea/tutela copilului), majorarii indemnizatiei minime acordate de la 600 lei la 1.063 lei, majorarii in medie cu 4% a celorlalte drepturi, precum si flexibilizarea perioadei luate in calcul pentru stabilirea eligibilitatii (de la 12 luni in ultimul an, la 12 luni in ultimele 24 de luni).

Numarul total de beneficiari de ICC a crescut de la 184.662 cat s-a estimat initial, la 208.729 cat au fost inregistrati in luna decembrie 2016.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.