Primele masuri din PNDR 2014-2020 ar urma sa se deschida luna viitoare, a anuntat Sorin Radu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceasta a subliniat ca, in continuare, AFIR va pune accent pe depunerea online a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile insa nu este exclus ca, atunci cand sistemul informatic nu va functiona, sa se accepte documentele si prin metoda clasica – pe hartie.
„Vrem sa mentinem depunerea online, dar am avut in vedere ca solutie de avarie trecerea pe suport de hartie in unele cazuri daca vom intampina constrangeri in privinta dezvoltarii softului. Speram sa nu fie cazul si sa continuam integral pe sistem online incepand cu primele sesiuni din acest an”, a declarat Sorin Radu.
Modificari in implementarea PNDR
Despre modificarile ce vor aparea anul acesta in implementarea PNDR, oficialul a declarat: „O prima modificare a fost trimisa de anul trecut la Bruxelles si asteptam decizia Comisiei. Sunt chestiuni tehnice pe diferite nivele de importanta, insa mai pregatim o modificare strategica pe care vrem sa o transmitem cat de curand, in conditiile in care la Bruxelles aprobarea unei astfel de modificari dureaza circa 6 luni de zile. Vrem sa reglementam in noul PNDR masura 14, corespondentul 215 privind bunastarea animalelor din vechiul PNDR, sprijinul pentru porc si pasare. Este o masura pe care vrem sa o relansam. Pot sa va spun ca vom opera modificari si pe marginea sistemului de depunere a proiectelor, astfel incat sa il deschidem cat mai mult si sa facilitam competitia. In privinta calendarului, incercam sa lansam incepand cu luna martie un pachet consistent de masuri. Avem programate si pentru februarie doua masuri, respectiv masura de formare profesionala si cea de consiliere. De asemenea, masurile deschise anul trecut se vor redeschide tot in martie”.
O mare problema continua sa o reprezinte conditiile artificiale, supuse dezabterii publice sub forma unui ghid care a strans 1.700 de observatii. „O masura importanta care s-a si luat deja a fost cea de ajustare a cadrului de implementare, folosind aportul beneficiarilor, al tuturor factorilor publici, al institutiilor, la acest proces de modificare. Vrem sa ne bazam pe opiniile lor in privinta a ceea ce s-a intamplat bine in programul anterior si ceea ce ar trebui imbunatatit. Suntem acum in curs de centralizare a tuturor acestor propuneri si opinii fundamentate pe realitatile si experientele anterioare si consideram ca masura poate sa aiba un impact major atata vreme cat aduce imbunatatiri programului. In primul rand ne dorim sa imbunatatim relatia intre institutia finantatoare si beneficiari si am facut in acest sens primul pas pentru ca i-am invitat la consultari, le-am ascultat punctele de vedere si incercam sa preluam efectiv opiniile pertinente, relevante, cu impact, in proceduri si in acest cadru de implementare. Au fost mai bine de 1.700 de propuneri adunate din toate zonele tarii, au fost studiate si ordonate pe tematici si pe categorii, unele cu caracter mai general precum cele referitoare la imbunatatirea comunicarii intre beneficiari si AFIR, dar au fost si altele aplicate pe proceduri, pe diferite conditii din ghid. As indrazni sa spun ca o treime din aceste observatii chiar pot face obiectul unei analize mai aprofundate, in sensul de a fi efectiv luate in considerare si implementate”, a mai spus Sorin Radu.
Sursa: agrointel.ro