Fonduri europene pentru firme 2019: Ultimele informații despre POR 2.2 – IMM

Bani-pixabay.jpg

Statul promitea, anul trecut, o nouă tranșă de fonduri europene pentru firmele mici și mijlocii (IMM), de până la 5 milioane de euro fiecare, dar nu a mai zis nimic pe urmă. Cele 2 variante de lucru pentru anul 2019, pentru lansarea unui nou apel de proiecte POR 2.2 – IMM.

Pe scurt, POR 2.2- IMM, adică bani pentru domenii de afaceri diverse, de la producție de programe IT și jocuri video până la textile și alimentație.

Dar de atunci și până acum statul nu a mai lansat apelul de proiecte. De aceea, am vorbit cu oameni de la Ministerul Dezvoltării Regionale și am înțeles că sunt 2 variante de lucru:

Varianta 1: Septembrie – lansare în 10 județe

Prima variantă de lucru este ca, probabil în luna septembrie 2019, apelul de proiecte POR 2.2-IMM să se lanseze doar în regiunile de dezvoltare în care au mai rămas bani necheltuiți din apelul precedent care a avut loc în 2016, în toată țara (cu excepția regiunii București-Ilfov, care e neeligibilă).

Astfel, ar trebui să se redeschidă linia de bani europeni în:

Regiunea Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui). Bugetul total disponibil aici este de 30 de milioane de euro. Aceștia sunt banii rămași necheltuți la vechile apeluri pe axa 2 a POR, în urma cărora beneficiarii au atras doar 66% din suma disponibilă.

Regiunea Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara). Bugetul total disponibil aici este de 36 de milioane de euro, după ce în sesiunile trecute s-a acoperit doar 43% din alocarea pe regiune.
Așadar, un buget total de 66 de milioane de euro pentru IMM-uri care vor să facă afaceri în unul dintre cele 10 județe menționate.

În total, axa 2 a POR, destinată antreprenorilor, a avut alocați inițial 1,15 miliarde de euro, pe toată perioada de programare 2014-2020. Din acești bani, s-au acoperit până acum 995 de milioane de euro, sub formă de contracte de finanțare. În total, s-au contractat 2.883 de beneficiari: firme micro, mici și mijlocii (IMM), din liniile de finanțare POR 2.1 A – microîntreprinderi și POR 2.2-IMM.

Varianta 2 – lansare pe 7 regiuni, cu bani realocați

Cea de-a doua varinată de lucru, cu mai puține șanse, este redeschiderea liniei de finanțare POR 2.2-IMM în toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov, care nu sunt eligibile.

Această variantă ar fi posibilă dacă se va putea strânge un buget mai mare pentru un nou apel de proiecte, prin realocarea de fonduri rămase necheltuite din întregul POR și din alte programe operaționale, inclusiv cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

De altfel, în propunerea oficială de rectificare bugetară de săptămâna aceasta, Ministerul Fondurilor Europene urmează să piardă 681,9 milioane lei, bani care trebuie să susțină, prin cofinanare națională și plăți interne către beneficiari, absorbția de fonduri europene. Execuţia la semestrul I este de 18% din bugetul aprobat.

“Sunt sume nu doar de la un singur program. Sunt centralizări făcute de Ministerul Fondurilor Europene prin centralizări de la mai multe programe operaționale. Și atunci, nu ai de ce să nu iei în calcul ceea ce ministerul de resort solicită. Nu taie Ministerul de Finanțe nimic, chiar încurajăm cheltuirea banului public și a fondurilor europene pentru că la noi pe final se închid cifrele”, a explicat, zielele trecute, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, chestioat de StartupCafe.ro.

Dacă se va merge pe deschiderea unui nou apel POR 2.2-IMM în toate cele 7 regiuni de dezvoltare, cu bani realocați de la alte programe, se vor repartiza bugete pe fiecare regiune în urma unei formule de calcul, însă regiunile Vest și Nord-Est (cele 10 județe) și-i vor păstra și pe cei 66 de milioane de euro pe care îi au deja, banii lor necheltuiți.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.